SzuperMA alapító


Dr. Kovács Mónika Erika

Szellemi szabadfoglalkozású, „tanító-gyógyító-építőként” definiálnám magamat, amennyiben összegeznem kell a szakmai hovatartozásomat és a pályafutásomat.

Pszichiáter szakorvosként, egyetemi adjunktusi beosztásban a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében dolgoztam 2010-ig. Fő szakterületeim a stressz- és stresszkezelés, kommunikáció és önismeret, illetve az egészségfejlesztés és életminőség-kutatás voltak. Doktori fokozatomat klinikai orvostudományokból, pszicho-neuro-immunológia, az allergiás betegségek és a pszichiátria zavarok összefüggései témában szereztem meg 2003-ban, majd a fenti témakörökben magam is PhD témavezető lettem.

Egyetemi munkakörömtől 2010-ben saját elhatározásból megváltam, mert úgy érzetem, itt az idő a váltásra, megújulásra. 2010 őszén a Cal-Earth Intézet (California Institute of Earth Art and Architecture) ösztöndíjasaként elsajátítottam a szupervályog építési módszert, és hazajövetelem után elindítottam a szupervályog technológia hazai adaptálását, továbbfejlesztését és bevezetését. Az adaptálás folyamata során lehetőségem nyílt korábbi készségeim és szaktudásom kamatoztatására is: számos folyóirat cikk, interjú, előadás született a szupervályog, illetve a permakultúra témában. Öcsémmel és volt párommal megalapítottuk a SzuperMA – Szupervályog & Permakultúra Műhelyt, kidolgoztuk a szupervályog oktatás alapprogramját, ismertető és szakmai anyagait, és számos elméleti és gyakorlati tanfolyamot szerveztünk és tartottunk nemcsak a szupervályog építés, de a hozzá kapcsolódó permakultúra, környezettudatosság és önellátás témában is. 2012-ben megírtam „A szupervályog-építés alapjai - Tervezzünk és építsünk a természettel!” c. könyvet, amely a technológia fortélyait tartalmazza, és az építési tanfolyamok tananyagaként is szolgál.
2022. elején volt párom új kapcsolatot talált, így azóta magam folytatom a megkezdett küldetést és munkát. 

Mióta szabadúszó lettem, sok mindennel foglalkozom. Ezek egyike a szupervályog, de nem az egyetlen, és nem is ez a „főfoglalkozásom”. A természetes, fenntartható és minőségi építés és a szupervályog, illetve a permakultúra, amely ezt a szemléletet tágabb keretbe helyezi, inkább afféle küldetés, ami mellett eredeti szakmámat és érdeklődésemet sem felejtettem el. Fontos számomra a tudatosság/tudatosodás, az önismeret és a fejlődés, a spiritualitás. Eddigi tapasztalataimat és tudásomat ezeken a területeken egy saját önfejlesztő gyakorlatgyűjteményben – a -> Szivárvány Tréningben – egyesítettem. Harmadik fontos terület az életemben az írás. Szakcikkek és könyvek írójaként és szerkesztőjeként kaptam rá az ízére, amit népszerűsítő, de még mindig szakmai jellegű könyv követett (-> Pártalálás), majd mind személyesebb hangvételűek lettek az írásaim, és nagyobb területről is merítettem. Így született a -> Kacskaringók… a szabadság felé vezető úton című blogregényem. Végül teljesen elengedtem a képzeletem szárnyalását, és jelenleg már egy „igazi” fikción, egy többrészes regényem dolgozom: -> Angyalhegy. Hihetetlenül örömteli és kreatív munka! 

-> Eddig megjelent könyveim listája.

Hobbim az írás mellett az olvasás, a zene, a jó filmek, a kertészkedés és minden, ami szép és kreatív: a holnapkészítéstől a mozaikrakáson keresztül a bútorfestésig.