SzuperMA alapítók


Dr. Kovács Mónika

Szellemi szabadfoglalkozású, „tanító-gyógyító-építőként” definiálnám magamat, amennyiben összegeznem kell a szakmai hovatartozásomat és a pályafutásomat.

Pszichiáter szakorvosként, egyetemi adjunktusi beosztásban a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében dolgoztam 2010-ig. Fő szakterületeim a stressz- és stresszkezelés, kommunikáció és önismeret, illetve az egészségfejlesztés és életminőség-kutatás voltak. Doktori fokozatomat klinikai orvostudományokból, pszicho-neuro-immunológia, az allergiás betegségek és a pszichiátria zavarok összefüggései témában szereztem meg 2003-ban, majd a fenti témakörökben magam is PhD témavezető lettem.

Egyetemi munkakörömtől 4 évvel ezelőtt saját elhatározásból megváltam, mert úgy érzetem, itt az idő a váltásra, megújulásra. 2010 őszén a Cal-Earth Intézet (California Institute of Earth Art and Architecture) ösztöndíjasaként elsajátítottam a szupervályog építési módszert, és hazajövetelem után elindítottam a szupervályog technológia hazai adaptálását, továbbfejlesztését és bevezetését. Az adaptálás folyamata során lehetőségem nyílt korábbi készségeim és szaktudásom kamatoztatására is: számos folyóirat cikk, interjú, előadás született a szupervályog, illetve a permakultúra témában. Munkatársammal – Fekete Zoltánnal megalapítottuk a SzuperMA – Szupervályog és Permakultúra Műhelyt, kidolgoztuk a szupervályog oktatás alapprogramját, ismertető és szakmai anyagait, és számos elméleti és gyakorlati tanfolyamot szerveztünk és tartottunk nemcsak a szupervályog építés, de a hozzá kapcsolódó permakultúra, környezettudatosság és önellátás témában is. 2012-ben megírtam „A szupervályog-építés alapjai - Tervezzünk és építsünk a természettel!” c. könyvet, amely a technológia fortélyait tartalmazza, és az építési tanfolyamok tananyagaként is szolgál.

Mióta szabadúszó lettem, sok mindennel foglalkozom. Ezek egyike a szupervályog, de nem az egyetlen, és nem is ez a „főfoglalkozásunk”. A természetes, fenntartható és minőségi építés és a szupervályog, illetve a permakultúra, amely ezt a szemléletet tágabb keretbe helyezi, inkább afféle küldetés, ami mellett eredeti szakmámat és érdeklődésemet sem felejtettem el. Fontos számomra a tudatosság/tudatosodás, az önismeret és a fejlődés, a spiritualitás. Eddigi tapasztalataimat és tudásomat ezeken a területeken egy saját önfejlesztő gyakorlatgyűjteményben – a -> Szivárvány Tréningben – egyesítettem. Harmadik fontos terület az életemben az írás. Szakcikkek és könyvek írójaként és szerkesztőjeként kaptam rá az ízére, amit népszerűsítő, de még mindig szakmai jellegű könyv követett (-> Pártalálás), majd mind személyesebb hangvételűek lettek az írásaim, és nagyobb területről is merítettem. Így született a -> Kacskaringók… a szabadság felé vezető úton című blogregényem. Végül teljesen elengedtem a képzeletem szárnyalását, és jelenleg már egy „igazi” fikción, egy többrészes regényem dolgozom. A cím és a téma még meglepetés :-). Hihetetlenül örömteli és kreatív munka!

1968-ban születtem Budapesten, egy 17 éves fiúgyermekem van. Hobbim az írás mellett az olvasás, a zene, a jó filmek, a kertészkedés és minden, ami szép és kreatív: a holnapkészítéstől a mozaikrakáson keresztül a bútorfestésig.


Fekete Zoltán

Szervíztechnikus, „technikai polihisztor” vagyok.

Középiskolai elektronikai műszerész végzettséggel a tarsolyomban lehetőségem nyílt olyan munkát vállalnom, amely nemcsak a foglalkozásom, hanem a hobbim is. Egy évig a BauerSound Kft. budapesti bemutatótermét vezettem, ahol effekt processzorok, hangosítási berendezések és hangszerek bemutatásával és eladásával foglalkoztam. Ezután egy évre az RTL-KLUB tévécsatornához szegődtem technikusnak, ahol magazinműsorok és a híradó külső felvételeinek elkészítésében vettem részt.

Az elektronika és irodatechnika területére is elkerültem, így szervíztechnikusként fő tevékenységem a Canon típusú irodai gépek szervízelése, színes és fekete-fehér fénymásolók, faxok, nyomtatók, szkennerek javítása, üzemeltetése.

A szakközépiskola befejezése óta folyamatosan dolgozom a számítástechnika területén is, PC kisgépektől és laptopoktól kezdve a szervereken át a riasztó és megfigyelő rendszerekig minden kategóriában van jártasságom. Az idők folyamán telefonközpontok, strukturált UTP számítógép-hálózatok kiépítésében, javításában is gyakorlatot szereztem, számítógépeket telepítek, javítok és új konfigurációkat építek össze.

Az elmúlt öt év során a fő csapást a szupervályog-technológia hazai bevezetése, adaptálása jelenti az életemben, különös tekintettel az építési rendszerrel kapcsolatos műszaki kérdésekre, a magyarított zsákvályog-technológiába bevitt technikai újításokra. Ez a kreatív munka magában hordozza számomra nemcsak a többféle szakmai jártasságom kombinálását és a rendszerszintű gondolkodást, de az örömteli munkavégzés lehetőségét is, hiszen a (hang)technikával és a művészetekkel is foglalkozhatom. A hangok világában járatos szemmel megláttam a szupervályog-technológiában azokat az akusztikai lehetőségeket, jótékony jellemzőket, amelyek a mai lakóterek és épületek esetében legtöbbször hiányoznak.

Egy szó mint száz, ezermester vagyok a technika terén, amely kincset ér bármilyen kreativitást és többféle szakmai jártasságot kívánó projektben, legyen az egy új technológia bevezetése, egy oktatási program összeállítása, vagy éppen egy rendezvény vagy egy kiállítás megálmodása és felépítése.

1968-ban születtem Budapesten, két – 18 és 16 éves – leánygyermekem van. Hobbim a teljesség igénye nélkül a zene és a hangok világa, a szerelés-barkácsolás, a gyümölcsfák és minden, ami műszaki újítás és találmány.