BEMUTATKOZÓ

"Minden ember orvos és építő is egyben, aki képes arra, 
hogy meggyógyítsa önmagát és felépítse a hajlékát a saját maga számára."
(Nader Khalili)

Kedves Látogató! Először is engedd meg, hogy a honlapon tegezzelek! Köszönöm :-)
Örülök, hogy megtetszett (vagy jó úton vagy afelé, hogy megtetsszen) a szupervályog és/vagy a permakultúra!
Mielőtt azonban nekilátnál böngészni a honlapot, kérem, hogy mindenképpen olvasd el az alábbi pár sort.

KI VAGYOK és MIT CSINÁLOK?

„Kedves Szupervályogok!”
– szólított egyszer valaki egy levélben... 
Nos, ki is vagyok?
Egy lelkes és elszánt középkorú nő (-> Dr. Kovács Mónika), aki néhány éve nagy fába vágta a fejszéjét: kilépett a mókuskerékből. 
(Ami nem volt éppen könnyű döntés, de ez hosszú történet… 
Az elszánt lépés szakmaváltással is járt, mert azt is elhatároztam, hogy a városi létemet is fokozatosan lecserélem egy független, a lehetőségekhez képest önellátó, vidéki, természethez közeli életformára. Így jött szembe velem a szupervályog, mint egy fenntartható építési alternatíva, amellyel magunk is építhetünk, és amit másoknak is megtaníthatok. A szupervályoggal pedig kéz a kézben járt a -> permakultúra, azaz a természettel összhangban működő gazdálkodási és élettér tervezési rendszer felfedezése. És ezzel együtt még sok minden más is, amit az önellátás kelléktárának nevezek, ideértve nemcsak az alternatív energiákat, környezettudatos vízgazdálkodást, de az önismeretet, önfejlesztést és a tudatosodást is (-> Önellátó, zöld info).

Első lépésként Amerikában megtanultam a szupervályog építési módszert, és itthon nekiláttunk a technológia hazai adaptálásának és megismertetésének. A kezdetekben öcsémmel és volt párommal, egy ideje pedig a magam erejéből azon munkálkodom, hogy miközben biztosítom az alternatív megélhetési lehetőségeimet, megteremtsem a vidéki életteremet és az ahhoz szükséges forrásokat.

Sok mindent elértünk / elértem ez alatt a dolgos időszak alatt (-> SzuperMA célok, eredmények), de számos célnak még csak a kezdeti lépéseit tettük meg (-> Búbos Ökoház Projekt), és sok mindent csak tervezgetek, és még nem sikerült megvalósítani. Sajnos azt is el kell ismernem, hogy vannak olyan dolgok is, amiket valószínűleg már nem is fogok / akarok elérni, legalábbis úgy, ahogy eredetileg szerettem volna. De ami még fontosabb, hogy járom az utamat, és közben sok mindenre rájövök, ide értve a szemléletváltást és a szupervályoggal kapcsolatos tapasztalatainkat is (-> Szupervályog szemlélet).

Miért írom le ezt így elöljáróban, azaz miért érdemes ennek a bemutatkozó „szösszenetnek” az elolvasása, mielőtt tovább böngészed a honlapot?

-> Azt gondolom, hogy aki ebben a témában keresgél az interneten és az oldalamra talál, annak fontos tudni, hogy ki vagyok és mik a terveim a szupervályoggal, hogy érthető legyen, miben tudok segíteni a technológia iránt érdeklődőknek és miben nem.

-> Mert más dolog leírni egy technológia előnyeit és hátrányait, és más dolog a saját szemünkkel-kezünkkel megtapasztalni, hogy mivel jár, ha ezzel akarunk építeni. "Azaz más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta", ahogy Morpheus mondta a Mátrixban. Leszűrtem tehát a tanulságokat, hogy (szerintem!) hosszú távon kinek való ez a technológia, és mindaz, ami ezzel együtt jár (például egy teljesen más szemlélet elsajátítása, fenntarthatóság, környezettudatosság -> Kinek való a szupervályog és kinek nem?)

Honnan hová? Azaz hogyan tovább szupervályog?

Amikor belevágtunk a szupervályog-történetbe, a technológia összes lehetőségét lefedő, „nagyszabású” vállalkozásban gondolkodtunk az építész-stúdiótól kezdve az építőipari generálkivitelezésen keresztül az ökoépítészeti boltig. Az évek azonban azt mutatták, hogy sem mi magunk, sem a hazai vállalkozói és adókörnyezet, sem az itthon szimpatizáló emberek felkészültsége és létszáma, sőt maga a szupervályog sem alkalmas erre. Ennek számos oka van (alkalmasint egy blogbejegyzésben ki is fejtem ezeket, mert tanulságos történet), de a lényeg, hogy ma már letettem erről a komoly üzleti célról. Egyszerűen távol áll tőlem és a szupervályog „természetétől” is az a fajta pénzügyi és direkt marketing szemlélet, ami ehhez kellene. És még inkább távol áll az "off grid", azaz a rendszertől minél inkább független életformától. Jelenleg alapvetően az a célom, hogy én magam elsajátítsam az „önellátás kelléktárát”, és a gyakorlatban is tudjam alkalmazni ezt a tudást, azaz megteremtsem a megfelelő feltételeket. A megélhetés mellett ez köti le minden időmet és forrásomat. Tapasztalataink megosztása − a szupervályog, a permakultúra és minden, ami a (környezet)tudatossághoz tartozik − egyelőre afféle hobbi, vagyis inkább küldetés, amit a szívügyemnek érzek. Ezért − korlátozott lehetőségeimhez mérten − szeretném a tudásomat és a tapasztalatainkat másokkal is megosztani.

MIBEN TUDOK tehát SEGÍTENI?

Miért van létjogosultsága, hogy a szupervályoggal (és a permakultúrával, illetve az önellátás kelléktárának többi elemével) kapcsolatban is hozzám fordulj, és milyen formában tudod ezt megtenni?

 A részleteket lásd -> Miben segíthetünk?