Búbos ötletek

"Többet ésszel, mint pénzzel" - nem csak házépítőknek!

Szemelvények a Búbos ÖkoházProjekt tudásbázisából

Időről időre megosztunk a honlapunkon egyet-egyet azokból a hasznos tippekből,
amelyeket a Búbos Ökoház Projektben összegyűjtöttünk.

Mindazoknak, akik szeretnék lakóhelyüket, környezetüket szebbé, egészségesebbé és fenntarthatóbbá varázsolni - lakjanak akár
többlakásos városi bérházban, akár kertvárosban, falusi vagy tanyasi környezetben.

A szupervályog-technológia tanítása során külön figyelmet fordítunk arra, hogy átadjuk mindazt a szemléletet és tudást, ami alapján környezettudatos módon tudjuk a hajlékunkat és a teljes életterünket kialakítani, vagy a már meglévő otthonunkat átalakítani. „Tervezzünk a természettel” címmel a szupervályog tankönyvünkben is külön fejezetet szántunk ennek a témának. A Búbosházak tervezésekor igyekeztünk ezeket a szempontokat figyelembe venni, az építési szabályok, a terület adottságai és a költségvetés nyújtotta lehetőségekhez mérten. A legtöbb esetben törekedtünk arra, hogy nemcsak környezettudatos megoldásokat találjunk, de olyan berendezéseket, módszereket alkalmazzunk, amelyek különösebb szakképesítés nélkül, minimális gépesítéssel, házilagosan vagy kalákában is kivitelezhetők, és a lehető legnagyobb mértékben önellátóvá, függetlenné teszik a családot.
Melyek ezek a szempontok, azaz milyen anyagok, eszközök, illetve tervezési és kivitelezési módszerek segítségével varázsolhatjuk otthonunkat, építendő házunkat széppé, komfortossá, és egyben egészségessé és fenntarthatóvá? Fenntarthatóság alatt nemcsak a lakás/ház felépítéséhez, de a hosszú távú működtetéséhez szükséges energia bevitelt is étjük. (Bevitt vagy primer energiának nevezzük mindazt az energiafelhasználást, amelyet a ház felépítéséhez szükséges anyagok előállításához és a helyszínre szállításához szükséges.)

Búbos ötlet No1 - BELSŐÉPÍTÉSZET, EGYEDI MEGOLDÁSOK, BERENDEZÉSEK

Belsőépítészeti megoldások esetében a pénzpazarló késztermékek helyett igyekszünk a kreativitást, az egyedi és kézműves ötleteket előnyben részesíteni. Polcokkal, textíliákkal, függönyökkel, ügyes tervezéssel és téralakítással stb. a drága és többnyire „kocka” bútorok, használati tárgyak, ajtók, ablakok is kiválthatók.

A fenti "Búbos ötletek" fotón például egy speciális ablak, vagy ajtónyílás ötletet mutatunk be. Ezt a különleges térelválasztó módszert egyedülállóan a szupervályog-technológia teszi lehetővé. A szupervályoggal ugyanis, anélkül, hogy az egyes sorokat megszakítanánk, speciális nyílásokat (ún. „csőablakokat”) lehet kialakítani. Ezek mérete bármekkora lehet (a statikai kívánalmakat is figyelembe véve), attól függően, hogy mekkora zsalut használunk, amin keresztül körbefuttatjuk a szupervályog tömlőt. Ez az ablakfülke bejárat (bebújónyílás) azért is előnyös, mert a kupolaszerkezetet statikailag nem gyengíti a megszakítás nélküli, gyűrűszerűen körbefutó soroknak köszönhetően, míg az egyéb (négyszögletes) nyílászárók óhatatlanul is gyenge láncszemet alkotnak a falban, bármilyen építőanyagból is épüljön a ház. Másrészt egyszerűbb és költségkímélőbb megépíteni, mint egy „hagyományos ajtó- vagy ablaknyílást. (Pl. nem kell hozzá áthidaló, mert maga az ívelt szupervályog sor funkcionál áthidalóként is.) A bebújónyíláshoz nem szükséges ajtótok és ajtó, elegendő egy függöny, ha szeretnénk a térelválasztást fokozni, vagy egy díszpárna, ha a zajokat is ki szeretnénk szűrni. Persze ajtót, ablakot is bele lehet építeni, ha szükséges.

A Szivárvány Faluban épülő SzuperPorta fotóján különféle méretű és formájú csőablakok,
illetve ajtó- és ablaknyílások  láthatók.

1. fotó: Ajtó „kukucskáló” (Forrás: internet)
2. fotó: Szellőző- és bevilágító nyílások (az épület tetején „spéci” szellőző lefolyó könyökidomokból) (Cal-Earth)
3. fotó: Csőablakok építés közben (Bócsa tanfolyam)


Búbos ötlet No2 - DOMBHÁZ – VÁLASZ A KÖRNYEZETI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG KIHÍVÁSAIRA?!

Ma még kissé sanda szemmel tekintünk rá: „Jó-jó, kedves lehet a Hobbitoknak, na, de hogy egy ilyenben lakjak?!
Pedig, ha kicsit a jövőbe gondolunk, megeshet, hogy hanyatt homlok dombházra cseréljük jelenlegi lakásunkat, házunkat, vagy minden korábbi elképzelésünket sutba dobva, a leendő otthonunkat a föld alá süllyesztettre tervezzük…
Miért teszünk ilyen merész kijelentéseket? Lássuk a dombház mellett szóló érveket, amelyeket a Búbosház Projektben is összegyűjtöttünk, és a lehetséges gyógymódokat az ellenérvekre a -> Dombház oldalon. 


Búbos ötlet No3 -
HOGYAN VÁLASSZUK KI A SZÁMUNKRA IDEÁLIS TELKET?
HA MÁR VAN TELKÜNK, MILYEN SZEMPONTOKRA FIGYELJÜNK AZ ÉPÍTÉS ELŐTT?


Mielőtt nekivágnánk telket keresni, vagy nekilátnánk álmaink ház(ikój)a megtervezésének a már meglévő telkünkön, szánjunk időt arra is, hogy milyen is az ideális telek a számunkra, illetve milyen szempontok alapján mérjük fel a már meglévő területünket. Mivel ez a téma a "Szupervályoggal szeretnék építeni, hogyan kezdjek hozzá?" lépéssorozat szerves része, a részleteket erre az oldalra tettük fel -> Kezdő lépések


Számos további ötletet olvashatsz a -> Mitől öko? oldalon.