Célok, eredmények

“A föld, a víz, a levegő és a tűz engedelmes alkotóelemek. 
Számunkra holtak, de Isten jelenlétében életre kelnek.”
(Rumi)

A SzuperMA Műhely céljai, eredményei, tervei címszavakban és képekben
(2011-2022)

Részletek az eseménynaptárban és az egyes aloldalakon:
Szivárvány Napok, Búbos Ökoház, tanfolyamok, kiadványok... találhatók.

2011 tavaszán indult a technológia bevezetésével kapcsolatos „terepmunka”. Kertépítő tanfolyamunk keretében szupervályog fűszerspirált építettünk, első építő tanfolyamunkon pedig megszületett az első hazai szupervályog-épület is, egy kétkupolás kis fürdőház (a képen szerkezetkész állapotban).

2011 júniusában a gárdonyi Sport Beach ökológiai szemléletű strandon, a 4. Országos Öko Expo és Biofesztivál keretében, több mint 70 gyermek és tucatnyi felnőtt segítőnk lelkes közreműködésével  egy szupervályog homokozó birodalom nőtt ki szó szerint a földből. A homokozó komplexumot saját erőből, önkéntes alapon építettük.háttérben dolgoztunk a tervezési és engedélyeztetési folyamat előkészítésén, hogy a jövőben lehetővé váljon az első szupervályog lakóházak építése is. A technológia megismerését és elsajátítását segítő bemutató és szakmai előadásokat és fórumokat rendeztünk, konzultációs és szupervíziós lehetőséget biztosítottunk az építeni kívánók számára, illetve bemutató és oktatási anyagok, kiadványok is készültek.


2012-2013 zömében a SzuperMA bemutató és oktató terület  egyben leendő vidéki életterünk  alapjainak a lerakásával telt. Emellett az oktatási anyagaink létrehozását is folytattuk. Mónika összeállította a Szivárvány Tréninget is, amely tartalmas és sokoldalú és érdekes kelléktára az önismeret és tudatosodás, egyéni fejlődés és kapcsolatépítés módszereinek. Elkészült a Szupervályog bemutató kiadvány és CD, illetve mérföldkő az első magyar nyelvű szupervályog szakkönyv, azaz a tanfolyamok anyagát tartalmazó „Szupervályog építés alapjai” c. kézikönyv megírása és kiadása. Az immár rendszeressé váló szupervályog-tanfolyamokon túl igyekeztük bővíteni elméleti és gyakorlati tudásunkat az önellátás egyéb területein is: kemenceépítő és több permakultúra tanfolyamot is szerveztünk, utóbbit Baji Béla vezetésével. Életközösség alapítással − Szivárvány Ökofalu − is próbát tettünk, szerény eredményekkel, de annál több tapasztalattal. A 2013-as évet szupervályog kiállítással koronáztuk meg a FUGA Építészeti Központban, illetve „Felharmónia – Gyógyító építészet” címmel figyelemre méltó pályamunkát nyújtottunk be a 2014. évi Velencei Építészeti Biennáléra.2014-ben tovább építettük a bemutató területünkön a gyakorlásra és bemutatásra, illetve tesztelésre szánt szupervályog építményeket. 2014 év végén belekezdtünk a következő évek fő projektjébe, a közösségi támogatáson alapuló első hazai kupolás-boltozatos szupervályog mintaház – a Szivárvány Falu – Búbos Ökoház Projektbe.
 
Menet közben többféle tömlőalternatívát is kipróbáltunk: 1. fotó: hipervályog – raschel tömlőből (búbos kemence alapja), 2. fotó: zsákvályog – jutazsákból, 3. fotó: extravályog – öntapadós polietilén tömlőből (kerti zuhany padkája).
Hogyan lettünk orvosból/technikusból vályogépítők és „permakultúra-hívők”? Miért pont a szupervályogra esett a választásunk? Hogyan találtuk meg a számunkra megfelelő célt, és az inspiráló helyszínt? Milyen nehézségekkel találtuk magunkat szemben ezen az úton, és az ökofalu kezdeményezés során, és milyen tanulságokat szűrtünk le? Kikkel ismerkedtünk meg, milyen szemléletváltozáson estünk át, és milyen tapasztalatokra tettünk szert? Végül, hogyan tovább a járatlan úton? Munkacsoportunk kialakulásának és munkálkodásának személyes hangvételű történetét a SzuperBlogban írta meg Mónika, amelynek bővített, fotókkal illusztrált változatát, és a blogban ígért hiányzó fejezeteket 2015 elején "Kacskaringós" regény formájában is megjelentettük.

http://bubosokohaz.szupervalyog.com/

2015-ben a fő fókusz a Búbosházak tervezésén, engedélyeztetésén volt, melynek gyümölcseként ősszel megkaptuk a két Búbosház − nádtetős kupolás „Ördögkerék Présház” illetve élőtetős „Nautilus Dombház” − építési engedélyét. Fontos mérföldkő ez a szupervályog hazai életében, mert ez az első olyan hivatalos építési terv és építési engedély Magyarországon, amely különleges formavilágú, kupolás-boltozatos szerkezetű, szupervályog falazatú (domb)házra készült. Olyan házakra, amelyeknek egyik fő célja, hogy a lehető legsokoldalúbban bemutassa a szupervályogban rejlő lehetőségeket, sőt egyéb ökoépítészeti megoldásokat is. Külterület lévén mindkét ház gazdasági épület besorolást kapott, de lakóháznak lett tervezve (energiatakarékos − A energetikai besorolású, hőszigeteléssel, megfelelő lakó- és mellékhelyiségekkel ellátott). 
-> Búbosház vándorkiállítás keretében a Tatabányai Kormányhivatalban, illetve a Héregi Pásztorházban be is mutattuk a terveket és a teljes projektet, amely messze túlmutat egy új építési technológia bevezetésén.
Az év másik fő csapása a héregi életterünk, és szupervályog gyakorló helyünk fejlesztése volt. A munkálatok a jelenlegi lakóhelyünkként és vendégeink, illetve önkénteseink szálláshelyéül szolgáló régi kis vályog présház lakhatóvá tételéből, a ház vízrendszerének kialakításából, a terület rendezéséből stb. állnak. Ezekhez a munkálatokhoz folyamatosan örömmel fogadtuk/fogadjuk az önkénteseket a -> Szivárvány Napok keretében. Az eddig elkészült héregi munkálatokat zömében házilagosan vagy baráti / önkéntes segítséggel oldottuk meg, számon esetben ajándékba kapott, lomtalanításra szánt bontott vagy maradék anyagokból, bútorokból. Ezek felhasználása nem kevés kihívással járt (mint pl. padlóburkolót készíteni olyan csempékből, amelyek közül szinte nincs két egyforma darab színben, felületben-mintában, nagyságban, sőt még vastagságban sem -:). A kétkezi munka, amikor az ember a saját maga formálja a környezetét, azonban meghálálja a fáradságot. A kreatív ötletek szellemi frissességgel, maga a munka az elmélyülés, a meditáció nyugalmával ajándékoznak meg, a szemet gyönyörködtető és hasznos eredmény gyümölcsét pedig sokáig élvezhetjük. Kedvcsinálónak néhány fotót mellékelünk az eredményről. 
2016-ban a fókuszunk az össze- és újrarendeződésen volt. Sok időt töltöttünk például a tapasztalataink és élményeink írásba foglalásával, hogy az utókor :-) is ép-üljön a magunkra szedett fizikai és szellemi tudásból (ezúttal nem napló, hanem egy többrészes fikció, regény formájában), illetve a további héregi munkálatokkal. Az önellátás egyéb területeivel is ismerkedtünk (pl. gombászkodás), de a szupervályog sem maradt el a palettáról. Sikeres tanfolyamok keretében nekiláttunk, hogy megépítsük a Búbos Présház felvonulási épületét, melyet formája után Patkóháznak neveztük el.

2017-2018-ban visszaültünk az iskolapadba, hogy hivatalos képesítést is szerezzünk a Búbosházak saját kezű kivitelezéséhez. Így lettünk műkedvelő kőművelőkből valódi kőművesek. Most már tényleg nekivághatunk a Búbos Ökoház Közösségi Finanszírozási Projekt lebonyolításának. A tényleges építés megkezdése ennek sikerétől, illetve attól is függ, hogy az egyéni megélhetési munkáink mennyire kötnek le, illetve hogy hogyan haladunk a projekt fizikai előkészítő munkálataival és a területen lévő egyéb befejezendő feladatokkal (pl. a már elkezdett bemutató építmények befejezése stb.). Az elaprózódás és a hatékonytalanság elkerülése végett ugyanis nem akarunk addig ebbe a nagy „Búbos” falatba :-) belekezdeni, amíg egyéb félbehagyott projektjeink vannak. 

https://kovidol.hu/blog/dr-kovacs-monika-covid1984-fekete-doboz#main2019: Költözködtünk...
2020-2021-ben (sajnos) mi is #KOVIDOLtunk, de nemcsak mint elszenvedők, hanem mint oknyomozók: Mi a csuda történik itt?! Az eredmény egy 500 oldalas tényfeltáró és szakmai könyv lett a járvány igazi arcáról. 
A "nemzetközi helyzet fokozódik", egyre inkább létjogosultságot nyer az az irány, amit a SzuperMA Műhely is képvisel. 
http://bubosokohaz.szupervalyog.com/bubos-tevehaz


2021-ben tartottunk újra tanfolyamot. 
2022-ben a SzuperMA Műhely teljes átszervezésbe kezdett: új helyszínt keresünk, új honlap készül... 

A 2023-as év a -> Búbos Teve Ház Projekté lesz!