Engedélyezés, jogszabályok


~~~ Lehet vályogból építeni! ~~~

Sokszor érkezik hozzánk a kérdés, hogy lehet-e szupervályoggal hivatalosan építkezni, azaz építési engedélyt kapni. A kezdetektől hangsúlyozzuk, hogy semmilyen építési szabály nem mondja ki, hogy ne lehetne vályoggal, vagy bármilyen más, a jelenleg elterjedt beton-tégla stb. építési módoktól eltérő anyagokból építeni! A gyakorlatban mégis sokszor az tapasztalható, hogy az építési hatóságok első reakciója elutasító volt az alternatív építési módokra, leginkább az ilyen igények akkor még ritka és szokatlan volta miatt. Ez a gyakorlat az elmúlt években jelentősen változott. A fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülésével, az EU-s jogharmonizáció zászlaja alatt Magyarországon is változtak a rendelkezések. Először az általunk is többször propagált 2011. év elején kiadott „BM állásfoglalás az egyedileg előállított építőanyagokról” rendelkezett az alternatív, helyi vagy bontott, újrahasznosított – azaz nem szabványosítható - építőanyagok (mint pl. a vályog) felhasználásának tudnivalóiról, majd 2013-ban jogszabályváltozás is követte ezt a kedvező folyamatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem szükséges szabványosítási eljárás, azaz az ún. ÉMI engedély a felhasznált építőanyagokra, de természetesen biztosítani kell a beépítendő anyag minőségét és megfelelőségét egyedi építőanyagok esetén is (mint pl. a vályog).(Részleteket l. a honlapunkon -> Jogszabály hírek).

~~~
S
zaporodó hivatalos szupervályog tervek és építési engedélyek

Pozitív jóslatainkat mi sem igazolja jobban, mint a lassacskán (és reméljük, a jövőben rohamosan) szaporodó hivatalos szupervályog tervek és építési engedélyek.  Az első engedély a 2014. febr. 11-i hírlevelünkben bemutatott négyzetes alaprajzú lakóház volt (l. -> Hírek, aktualitások). Azóta két újabb sikeres szupervályog engedélyeztetésről is hírt kaptunk. Az egyik terv (két épület) kivitelezésébe már bele is kezdett az építtető, a másik kupolás épületegyüttes építését pedig – a Búbosház első ütemével egyetemben – jövő tavasszal kezdi el a terv „gazdája”.

~~~
Jogerőre emelkedett a Búbosházak építési engedélye is!

2015 nyarán a SzuperMA Műhely által tervezett Búbosházak is megkapták az engedélyt, mely szeptember elején jogerőre is emelkedett. Ez az első olyan hivatalos építési terv és engedély Magyarországon, amely a szupervályog-technológia minden előnyét kihasználó, különleges formavilágú, kupolás-boltozatos szerkezetű szupervályog falazatú zöldtetős dombházra, illetve egy nádtetős présházra készült. Külterület lévén mindkét ház gazdasági épület besorolást kapott (l. alább a Megjegyzést a gazdasági épületekről), de minden tekintetben lakóháznak lett tervezve, műszaki paramétereiben és elrendezésében, a szükséges lakó- és mellékhelyiségekkel és megfelelő komforttal.

http://bubosokohaz.szupervalyog.com/
A házak 10 cm nádpalló hőszigetelést is kapnak. A gondos, permakultúrás-organikus tervezésnek (okos elrendezés, ideális tájolás stb.), a szupervályog-technológiának és a hőszigetelésnek köszönhetően az energetikai számítások alapján mindkét ház energiatakarékos „A” energetikai besorolást kapott. A jó paraméterek a hőszigetelő réteg vastagságának növelésével még tovább javíthatók. A passzív ház jelleg azonban csak a kiváló fenntarthatósági paraméterekben mutatkozik meg, ugyanis tudatosan törekedtünk a bevitt energia csökkentésére, illetve a drága alapanyagok és bonyolult gépészet elkerülésére (l. később „Többet ésszel, mint pénzzel” ötletek). (Sajnos a legtöbb eddig készült passzív házat igen magas bekerülési költség és energia, illetve bonyolult, egyben sebezhető technológia beépítése jellemzi.)


~~~
Megjegyzés a gazdasági épület besoroláshoz

Az építési engedély szigorúsága szempontjából kicsi a különbség a gazdasági épület és a lakóépület között, hiszen mindkét esetben emberi tartózkodásra szánt építményekről van szó (pl. egy műhelyben vagy istállóban is tartósan dolgoznak emberek, még ha nem is laknak benne). Fontos tehát minden műszaki és biztonsági előírást betartani. A különbség leginkább az előírt közművekben, komfortfokozatban, a kötelező lakóhelyiségek stb. kialakításában van, továbbá abban, hogy kötelező az energetikai vizsgálat, a hőszigetelés, mivel télen is használják, fűtik az épületet.


A Búbosházak részletes bemutatása és a tervek megtekinthetők a honlapunkon:

www.bubosokohaz.szupervalyog.com