Építési tanfolyam - Bócsa, 2011. május

A Szupervályog Magyarország munkacsoport kéthetes

SZUPERVÁLYOG ÉPÍTÉSI TANFOLYAM-ot

szervez azoknak, akik szeretnék elsajátítani a szupervályog építési technikai elméleti alapjait, illetve megismerni és saját kezükkel kipróbálni a gyakorlati kivitelezés alapvető fortélyait.

Kinek szól a tanfolyam? Annak,

 • aki szeretné a szupervályog technológiát felhasználva saját kezével építeni a házát, garázsát, melléképületeit, vagy bővíteni szeretné a már meglévő ingatlanját;
 • aki valamilyen közösség, vagy falu számára szeretne közösségi épületet, közösségi tereket építeni;
 • aki szeretné saját maga nyomon követni és garantálni az építkezés színvonalát, minőségét, azaz megszerezni az ehhez szükséges alaptudást;
 • akinek fontos az egészséges, környezetbarát és energiatakarékos otthon;
 • aki szeretné hangulatossá, széppé varázsolni a kertjét, és a helyben fellelhető földből illetve a házépítés során keletkezett hulladék egy részéből felépíteni mindazt a kerti létesítményt és díszítő elemet, amelyre szüksége van;
 • aki szeretne elérhető áron harmonikus, szemet gyönyörködtető ívelt vonalakat, gömbölyded formákat megvalósítani az otthonában vagy a kertjében, aki vágyik a különleges, egyedi formákra, és az egyszerű és kreatív megvalósítási ötletekre;

és végül, de nem utolsó sorban annak,

 • aki szeretne százezreket, lakóház esetében milliókat megspórolni az építési költségeken úgy, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötnie a minőségen, és a mindennapi kényelmét szolgáló színvonalon.

 A tanfolyamon a következő témákat oktatjuk, illetve érintjük:

 • A szupervályog technológia lényege, előnyei, lehetőségei;
 • A szupervályog építés alapanyagai: tudnivalók a földről, zsákról, drótról;
 • A szupervályog építés speciális eszközei és használatuk;
 • Ívelt formák szupervályogból: a boltozatok és kupolák statikai vonatkozásai, tervezési és kivitelezési technikái;
 • Nyílászárók a szupervályog házakban: ablak- és ajtóformák tervezése, készítése és elhelyezése, a nyílászárók beépítése;
 • A tervezéstől az előkészítő munkákig: telekválasztás, tervezés, tájolás, engedélyeztetési folyamat;
 • Gépészeti előkészítő munkák, a gépészet speciális vonatkozásai a szupervályog építés során,
 • A szerkezetkész ház felépítése: földmunka, alapozás, aljzat és pincefal víz- és hőszigetelése, falazás: egyenes és ívelt falak, kupolák és boltozatok építése, tetőmegoldások;
 • Befejező munkálatok: külső hőszigetelés, tapasztás-vakolás, festés;
 • Belső építészeti lehetőségek: válaszfalak, lépcsők, padok, pultok, burkolatok.

FONTOS:
1) A házépítés és számos egyéb épület építése engedély- és/vagy bejelentésköteles tevékenység. A kivitelezéshez a megfelelő szakhatósági engedélyekre, felelős műszaki vezetőre van szükség. Ez a szupervályog-építésre is vonatkozik.
A szupervályog tanfolyamnak nem célja a megfelelő szakvégzettséget igénylő tevékenységek oktatása. A tanfolyam elsősorban a szupervályog-építés fortélyait mutatja be. Az általános szakipari témákkal és technikákkal kapcsolatban, mint pl. alapozás, víz- és hőszigetelés, tetőfedés, gépészet stb. csak a szupervályog-építésre vonatkozó speciális szempontokra térünk ki.

2) Az építési tanfolyamon az elméleti alapok átadásával párhuzamosan a gyakorlati kivitelezést is bemutatjuk egy konkrét építmény építésén modellezve a munkafázisokat. Ez több órás/egész napos, szabad-levegőn végzett komoly fizikai munkával jár, amelyhez megfelelő erőnlét és egészségi állapot szükséges. Bár ki-ki egyéni lehetőségeihez mérten csak annyira vesz részt a fizikai munkában, amennyire jónak látja, a tudás elsajátítása akkor lesz megfelelő, ha minél inkább kipróbálják a résztvevők a gyakorlati, kétkezi kivitelést is.

A tanfolyam időtartama és helyszíne:

Szupervályog elméleti és gyakorlati alapok: 2011. május 8-13. (vasárnaptól péntekig 9-18 óráig)
Szakmai terepgyakorlat: 2011. május 16-21. (hétfőtől szombatig 9-18 óráig)

Helyszín: Bócsa, Konemara tanya (Kecskeméttől 30 km-re az 54-es főúton)

Részvevők száma: max. 15 fő
A tanfolyam minimum 8 fő esetén indul!

Részvételi díj / fő: bruttó 250.000.- Ft helyett az első két tanfolyamunk bevezető áron: bruttó 190.000.- Ft!

Pároknak, családoknak, csoportnak, közösségeknek, alapítványoknak, stb. kedvezményes részvételi lehetőség! Indokolt esetben egyéni résztvevőnek is lehetőség van fizetési könnyítésre.

Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, kérjük, röviden foglalja össze és küldje el a tamogatas@szupervalyog.hu e-mail címre az indokait, és egyéni elbírálás alapján egyeztetjük a lehetőségeket.

Étkezés és szállás:
A tanfolyam részvételi díja nem tartalmazza az étkezés és a szállás költségeit.

A tanfolyamon a bócsai tanyán tudunk biztosítani bentlakásos szállást (többágyas szobákban) és tanyasi egészséges (részben bio-) ételekből álló házi kosztot. A szállás és az étkezés ára 42.000.- Ft / 6 nap. Az ár magában foglal egy bio tisztálkodási csomagot (szappan, sampon, testápoló, fogkrém) is!

Kérjük, jelentkezési a szándékát a lap alján letölthető regisztrációs lap visszaküldésével e-mail-ben jelezze a regisztracio@szupervalyog.hu címre.

A jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk!
Jelentkezési és előleg (38.000.- Ft) befizetési határidő: 2011. május 5.
(csütörtök)

SZAKMAI TEREPGYAKORLAT célja:

 • az alaptanfolyamon szerzett elméleti és gyakorlati tudás elmélyítése;
 • a szupervályog technológiával kapcsolatos gyakorlat, kézügyesség fejlesztése, készség szintre emelése;
 • további építési fortélyok tanulása;
 • szakmai kapcsolatok és közösség építése.

MUNKALEHETŐSÉG:

A legrátermettebb tanfolyami résztvevőknek lehetősége van csatlakozni a Szupervályog munkacsoporthoz, és részt venni a csoport munkájában.
Comments