Építési tanfolyam - Héreg, 2011. október

KÖVETKEZŐ TANFOLYAM: HÉREG, 2011. OKTÓBER 12-17.

Örömmel tesszük hírré, hogy következő tanfolyamainkat a leendő SZUPERVÁLYOG-KÖZPONT-ban tartjuk! A terület kialakítása most indul, az októberi tanfolyam résztvevői lesznek azok, akik az első szupervályog-építmények alapjait lerakják a szupervályog-technológia leendő bemutató és oktató területén! Az első épület egy kétkupolás fürdő-blokk, illetve egy egykupolás tároló helyiség lesz, amelyeket egy részben nyitott nyári konyha fog összekötni.

 A Szupervályog-Központ - amely a SZIVÁRVÁNY FALU nevet fogja viselni - gyönyörű fekvésű dél-nyugati domboldalban kap helyet, a Gerecse karéjában, közművektől mentes, csendes, erdővel határolt külterületen.
Ez nemcsak a hely szépsége és egészséges klímája miatt fontos, hanem azért is, mert a jelenleg nomád körülményekkel szolgáló terület a különböző formájú és funkciójú szupervályog-épületek és kerti létesítmények bemutatásán túl modellként fog szolgálni arra is, hogy milyen módokon tehetjük a lakóhelyünket önellátóvá.
Munkacsoportunk hosszú távú célja ugyanis, hogy olyan komplex, autonóm rendszert kínáljunk a bennünket megkeresők számára, amelyben az organikus építészeti módokat kiegészítve fontos szerepet kap az alternatív, megújuló energiák alkalmazása, az önellátó, takarékos és környezetkímélő víztisztítás és vízgazdálkodás, és az önfenntartó biogazdálkodás, azaz a permakultúra elsajátítása is.

A területen esővíz és használt víz (szürkevíz) gyűjtő rendszert, komposzt WC-t, napkollektort (barkácsoló kedvűek házi készítésű sörkollektort), napelemet, szélenergiát fogunk alkalmazni a jövőben. Nagyon jó hatásfokú és kellemes belső klímát biztosító tömegkályhát is szeretnénk majd építeni. Biokertészkedésbe is mihamarabb belekezdünk. A területen kerüljük a környezetre ártalmas vegyszerek használatát, és lehetőleg egyszerű, a természetet nem károsító tisztító- és illatszereket használunk. Fontosnak tartjuk a minimális hulladéktermelést, szelektív hulladékgyűjtést, hulladékhasznosítást, újrafelhasználást is.

 • Nemcsak a szupervályog-technológia érdekli, hanem a környezettudatos és természet közeli életmód is?
 • Szeretné testközelből kipróbálni, milyen kihívásokkal jár az, ha valaki egy teljesen szűz területen
  akarja megvetni a lábát és kialakítani az életterét?
 • Mindezt oly módon, hogy lakóhelye megőrizze természetességét, de lehetővé tegye azt a komfortot,
  amelyről a mai életformában már nem akar lemondani (DE csak annyit, amelyre valóban szüksége van,
  és a lehető legkevesebb káros hatással van a környezetünkre!)?

 Ha így van, várjuk szeretettel a tanfolyamon! Részleteket l. alább.

MEGÚJULT TÁMOGATÁSI RENDSZER és MUNKALEHETŐSÉG
HOGY A PÉNZ NE LEGYEN AKADÁLY!
Részleteket l. az oldal alján

A Szupervályog Magyarország munkacsoport

 SZUPERVÁLYOG ÉPÍTÉSI TANFOLYAM-ot

szervez azoknak, akik szeretnék elsajátítani a szupervályog építési technikai elméleti alapjait, illetve megismerni és saját kezükkel kipróbálni a gyakorlati kivitelezés alapvető fortélyait.

Kinek szól a tanfolyam? Annak,

 • aki szeretné a szupervályog technológiát felhasználva saját kezével építeni a házát, garázsát, melléképületeit, vagy bővíteni szeretné a már meglévő ingatlanját;
 • aki valamilyen közösség, vagy falu számára szeretne közösségi épületet, közösségi tereket építeni;
 • aki szeretné saját maga nyomon követni és garantálni az építkezés színvonalát, minőségét, azaz megszerezni az ehhez szükséges alaptudást;
 • akinek fontos az egészséges, környezetbarát és energiatakarékos otthon;
 • aki szeretné hangulatossá, széppé varázsolni a kertjét, és a helyben fellelhető földből illetve a házépítés során keletkezett hulladék egy részéből felépíteni mindazt a kerti létesítményt és díszítő elemet, amelyre szüksége van;
 • aki szeretne elérhető áron harmonikus, szemet gyönyörködtető ívelt vonalakat, gömbölyded formákat megvalósítani az otthonában vagy a kertjében, aki vágyik a különleges, egyedi formákra, és az egyszerű és kreatív megvalósítási ötletekre;

és végül, de nem utolsó sorban annak,

 • aki szeretne százezreket, lakóház esetében milliókat megspórolni az építési költségeken úgy, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötnie a minőségen, és a mindennapi kényelmét szolgáló színvonalon.

 A tanfolyamon a következő témákat oktatjuk, illetve érintjük:

 • A szupervályog technológia lényege, előnyei, lehetőségei;
 • A szupervályog építés alapanyagai: tudnivalók a földről, zsákról, drótról;
 • A szupervályog építés speciális eszközei és használatuk;
 • Ívelt formák szupervályogból: a boltozatok és kupolák statikai vonatkozásai, tervezési és kivitelezési technikái;
 • Nyílászárók a szupervályog házakban: ablak- és ajtóformák tervezése, készítése és elhelyezése, a nyílászárók beépítése;
 • A tervezéstől az előkészítő munkákig: telekválasztás, tervezés, tájolás, engedélyeztetési folyamat;
 • Gépészeti előkészítő munkák, a gépészet speciális vonatkozásai a szupervályog építés során,
 • A szerkezetkész ház felépítése: földmunka, alapozás, aljzat és pincefal víz- és hőszigetelése, falazás: egyenes és ívelt falak, kupolák és boltozatok építése, tetőmegoldások;
 • Befejező munkálatok: külső hőszigetelés, tapasztás-vakolás, festés;
 • Belső építészeti lehetőségek: válaszfalak, lépcsők, padok, pultok, burkolatok.
FONTOS:
1) A házépítés és számos egyéb épület építése engedély- és/vagy bejelentésköteles tevékenység. A kivitelezéshez a megfelelő szakhatósági engedélyekre, felelős műszaki vezetőre van szükség. Ez a szupervályog-építésre is vonatkozik.
A szupervályog tanfolyamnak nem célja a megfelelő szakvégzettséget igénylő tevékenységek oktatása. A tanfolyam elsősorban a szupervályog-építés fortélyait mutatja be. Az általános szakipari témákkal és technikákkal kapcsolatban, mint pl. alapozás, víz- és hőszigetelés, tetőfedés, gépészet stb. csak a szupervályog-építésre vonatkozó speciális szempontokra térünk ki.
2) Az építési tanfolyamon az elméleti alapok átadásával párhuzamosan a gyakorlati kivitelezést is bemutatjuk egy konkrét építmény építésén modellezve a munkafázisokat. Ez több órás/egész napos, szabad-levegőn végzett komoly fizikai munkával jár, amelyhez megfelelő erőnlét és egészségi állapot szükséges. Bár ki-ki egyéni lehetőségeihez mérten csak annyira vesz részt a fizikai munkában, amennyire jónak látja, a tudás elsajátítása akkor lesz megfelelő, ha minél inkább kipróbálják a résztvevők a gyakorlati, kétkezi kivitelezést is.

A tanfolyam időtartama és helyszíne: 

2011. október 12-17. (szerdától hétfőig 9-18 óráig) (Esőnapok: 2011. október 19-23.)
Helyszín: Héreg (Budapesttől 59, Tatabányától 19 km-re)

Részvevők száma: max. 15 fő
A tanfolyam minimum 6 fő esetén indul!

Részvételi díj / fő:
bruttó 140.000.- Ft
, amely magában foglalja
- az elméleti és gyakorlati képzést;

- a tanfolyam írásos anyagát (munkafüzet és egyéb hand-out-ok);
- ajándék CD-t, amely tartalmazza a „Szupervályog építési technológia” bemutató kiadványunk elektronikus verzióját
  és egyéb információs anyagokat.
Jelentkezési és előleg (30.000.- Ft) befizetési határidő:
2011. október 7. péntek
A tanfolyam teljes díját 2011. október 10. hétfőig kérjük befizetni.

A részvételi díj fele suskában is fizethető!

Kedvezmények:
- A Szuper-Fórumon és az egyéni konzultáción résztvevők 5%-os kedvezménnyel vehetnek részt a tanfolyamon.
- Aki szeptember 30-ig befizeti a tanfolyam teljes díját, 5% kedvezményt kap a teljes részvételi díjból.

Egyéb kedvezmény és támogatási lehetőségek: lásd a lap alján.

Lemondási feltételek: A részvétel lemondása és a befizetett előleg visszatérítése a jelentkezési határidő (2011. október 3.) előtt lehetséges. Ezen időponton túl sajnos nem áll módunkban a befizetett előleget visszatéríteni. A befizetési határidőn (2011. október 10.) túli lemondás esetén akkor tudjuk visszatéríteni a befizetett részvételi díjat (az előleg kivételével), ha a hely betölthető várólistáról. Indokolt esetben biztosítjuk a részvételt valamelyik későbbi tanfolyamunkon.
A már megkezdett tanfolyam árát nem áll módunkban visszatéríteni! Indokolt esetben, pl. a résztvevő betegsége esetén, következő tanfolyamunk valamelyikén biztosítjuk a tanfolyam befejezését.

Étkezés és szállás:

A tanfolyam részvételi díja nem tartalmazza az étkezés és a szállás költségeit.
A területen sátrazásra van lehetőség (nomád körülmények között), a szomszédos falvakban, Héregen, Tarjánban étterem, szálláslehetőség található, a legközelebbi város – Tatabánya – 19 km-re van.

Amennyiben érdekli a tanfolyam, kérjük, küldje vissza a lap alján letölthető regisztrációs lapot a regisztracio@szupervalyog.hu címre.KEDVEZMÉNY ÉS TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉG:


Korábbi tanfolyamaink esetében is jeleztük, hogy pároknak, családoknak, csoportnak, közösségeknek, alapítványoknak, stb. indokolt esetben kedvezményes részvételi lehetőséget biztosítunk.
A jövőben támogatást szeretnénk nyújtani egyéni jelentkezőinknek is!

Amennyiben
támogatási lehetőséggel szeretne élni, kérjük, röviden foglalja össze és küldje el a tamogatas@szupervalyog.hu e-mail címre az indokait, és tájékoztatjuk a támogatási rendszer lényegéről, illetve egyéni elbírálás alapján egyeztetjük a lehetőségeket.

MUNKALEHETŐSÉG:

A legrátermettebb tanfolyami résztvevőknek lehetősége van csatlakozni a Szupervályog munkacsoporthoz, és részt venni a csoport munkájában.
Részleteket l. -> ITT

ĉ
Ismeretlen felhasználó,
2011. ápr. 26. 13:35
Comments