Felharmónia - SoundSpaces

Gyógyító &
beteg(ítő) épületek

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tartott "Gyógyító építészet" c. előadásunkban összefoglaltuk, hogy mitől lehetnek az épületek az egészségre ártalmasak, és melyek azok a szempontok, anyagok, amelyek egy épületet egészégessé tesznek, legyen szó a test, a lélek avagy a szellem egészségéről.
 Az előadás diasora letölthető az oldal aljáról! 


„Minden nő és férfi egyben orvos és építő is, aki képes arra, hogy meggyógyítsa önmagát,

és hajlékot építsen a saját maga számára.” (Nader Khalili)

Szupervályog és földépítészet pályázatok
a 14. Nemzetközi Velencei Építészeti Biennáléra

Felharmónia – Gyógyító építészet
(SoundSpaces – Healing Arch-itecture)

címmel munkacsoportunk is pályázott a Magyar Pavilon installációjára.
Fundamentals (alapok) címmel, a 2014. évi biennálé főkurátora, Rem Koolhaas az I. Világháború 100. évfordulója apropóján azzal a felhívással fordult a nemzeti pavilonok kiállítóihoz, hogy az építészet elmúlt 100 évére visszatekintve gondolkodjanak el azon, hogy jó irányban haladtak-e a nemzetközi és nemzeti trendek.  Véleménye szerint az építészet elidegenedett, megújulásra van szüksége.

„Háborúból békét”, nyúljunk vissza az univerzum alapelemeihez, a természetes anyagok használatához, és teremtsünk egészséges otthont és emberléptékű harmóniát mindenki számára.” Khalilinek, a szupervályog atyjának nyomdokain járva megszólítva éreztük magunkat, és úgy döntöttünk, hogy pályázunk erre a legnagyobb nemzetközi seregszemlére.

„Föld-ép-ítészet”
címen a Mátraverebélyi Alkotóműhely  is pályázott, képi megjelenítésében más jellegű installációval, de hasonló alapüzenettel. Sajnos a zsűri nem minket választott, de úgy érezzük, jól sikerültek kiállítási elképzeléseink, üzeneteink érdemesek a meghallgatásra, megvalósításra … valahol, valamikor. Ezért hívjuk fel a figyelmet a pályázati munkáinkra, melyek megtekinthetők az Építészfórum és a Biennále honlapján is a többi pályázattal egyetemben.
A pályázati anyagok bemutatására, a pályázó csoportok megismerkedésére a FUGA minikonferenciát rendezett, melyet a FUGA Rádió élőben közvetített.

A bemutatkozó előadások után váratlan fordulatokat tartogató vitafórum alakult ki, amely során meglepő és sajnálatos dolgok derültek ki a pályázatok körül. Ha ezeket időben tudtuk volna, bizony sokan más szempontok szerint állítjuk össze az anyagainkat. Ennek ellenére izgalmas és gyümölcsöző volt a pályázat elkészítése, és a konferencián való részvételünk is.

Pályázati anyag: www.epiteszforum.hu/felharmonia-palyamu-a-14-velencei-epiteszeti-biennale-magyar-pavilonjara, www.velenceibiennale.com/palyazok.html

Fuga Rádió közvetítés: www.fugaradio.net  (Nincs külön link a hangfelvételhez, a „Hangtár” gombra kattintva a „Naptár”-ban kell kiválasztani a jan. 30-t, 17.00-tól indul a közvetítés)


Ċ
Ismeretlen felhasználó,
2014. febr. 11. 12:09
Ċ
Ismeretlen felhasználó,
2015. nov. 11. 13:26
ć
Ismeretlen felhasználó,
2014. febr. 17. 3:54