Hírek, aktualitások

MEGFOGYVA BÁR, DE TÖRVE NEM! – ÚJ TERVEK és HONLAP

A SzuperMA Műhely teljesen átalakul! 
2022 őszétől megújuló csapattal, helyszínnel, honlappal jelentkezem. 
Ha addig is többet szeretne tudni a technológiáról, a Szupervályog bemutató kiadvány és az építési tankönyv elérhető.
Amennyiben szeretne értesítést kapni a következő tanfolyamról,
kérem, e-mailben iratkozzon fel az érdeklődők listájára. 

Köszönöm türelmét, szép nyarat kívánok, 
Kovács Mónika, SzuperMA alapítóhttps://kovidol.hu/blog/koenyvbemutato-marosvasarhelyen

„KOVIDON INNEN ÉS TÚL – A PLANDÉMIA FORGATÓKÖNYVE ÉS A KIUTAK”

Könyvbemutató és beszélgetés
Marosvásárhely, 2022.09.25.

Szupervályogos-Búbosházas építész barátommal könyvbemutatóra és beszélgetésre invitálunk minden (környezet)tudatos életforma iránt érdeklődőt, ezúttal Erdélybe.

A részvétel díjtalan!  -> Részletek  SZUPERMA MŰHELY „ÚJRATÖLTVE”
Változások a Műhely céljaiban és a honlapon is!

Az elmúlt évek a nagy újratervezés időszaka volt a SzuperMA Műhely életében (is). Ezért is álltunk le, illetve lassítottunk a szupervályogos dolgainkkal kapcsolatban. Egy sor dolgot elengedtünk, más dolgokat átértékeltünk, de alapvetően kitartunk. Annak ellenére (vagy éppen azért?), hogy az „elvevő” ember tevékenységének köszönhetően fogy körülöttünk az élhető élettér. Mégis hiszünk benne, hogy az idő nekünk dolgozik (és a szupervályognak :-). A változások a honlapon is nyomon követhetők, például részletes -> bemutatkozót írtam magamról, és arról, hogy -> mit tudunk nyújtani a szupervályog iránt érdeklődőknek, illetve miben nem tudunk (sajnos) segíteni. Leírtam azt is, hogy miért más a szupervályog, nemcsak mint technológia, hanem mint egyfajta -> szemlélet, hozzáállás az építéshez és a világ dolgaihoz, és ez alapján (meglátásom szerint) -> kiknek való ez az építés, és kiknek nem igazán ajánlanánk... Új tartalmak információk is felkerültek a honlapra például a -> gyakori kérdésekhez, és egy teljesen új weboldallal is bővült: -> Gyógyító ÉP-ítészet , azaz az egészséges, „élő” ház témáról... Nézz körül...Kérdezz-felelek - szupervályog, ökoépítészet, permakultúra és önellátás... Búbos Teveház - ökoház és "zöld" padlófűtés
SZUPERVÁLYOG & ÖNELLÁTÁS FÓRUM

Szupervályog, ökoépítészet és permakultúrás tervezés
SZUPERMA TANFOLYAM
A követező fórum, illetve a hatnapos építési tanfolyam elméleti blokkja 2022-23 telén várható. www.angyalhegy.eu

MEGJELENT az ANGYALHEGY regénysorozat első könyve
Ökoutópia-sorozat ébredőkn
ek és álmodóknak korhatár nélkül
I. rész - ELŐJELEK

Kacskaringós szupervályogos utunk egyik eredményeként regénybe öntöttük az álmunkat - egy élhető ökofalut (hogy legyen hol időzni és hová vágyakozni, amíg a valóságban meg nem építjük :-) -> Részletek a könyvrőlSzuperMA INTERJÚ - 2017. április

A Búbosház Projekt új tervei, passzív passzívház és dombház, zsákvályog és Búbos Teveház, permakultúra, tudati fejlődés, alternatív oktatás, ökoutópia -
a műkedvelő kőművelő lét "nagy" kérdései és újabb állomásai

a TÉR-Y-TŐ (TÉR-IDŐ) - avagy térrendezési kísérletek blogon

Búbosház tervező építész barátunk, Mújdricza Péter interjúja pedig -> ITT olvasható.MINDAZOKNAK, AKIK VIDÉKRE KÖLTÖZÉSBEN, ÖNELLÁTÁSBAN,
SAJÁT KEZŰ ÉPÍTKEZÉSBEN GONDOLKODNAK!

INGYENES iskolarendszerű KŐMŰVES KÉPZÉS diákigazolvánnyal!
Ha megelégelted, hogy kivitelezőt keress, (pláne, ha szupervályoghoz értőt), mert hiába tudnál magad építeni, a hazai szabályozási rendszer nem teszi lehetővé..., légy magad műkedvelő kőművelő! Hiszen ma már egy sufnit sem építhesz engedély és hivatalos, E-naplót vezető kivitelező nélkül! Ha van kőműves végzettséged, építhetsz magadnak és a rokonaidnak! A másfél éves képzés 2017 februárban indul Kiskunlacházán, február 1-ig lehet jelentkezni! Ha elegen megyünk, Pestről telekocsit is tudunk szervezni a heti egyszeri leutazáshoz!
-> Részletek


Gyakorlati utópiák
A kiállítást kétnapos konferenciával indítjuk, és 2017. január 16-február 9. között lesz megtekinthető.
Mújdricza Péter és Ferenc páratlan munkái mellett kiállítjuk a közös szupervályog terveinket, többek között a jogerős építési engedélyt kapott Búbos Ökoházak - Présház és Dombház - terveit is, és az érdekes előadások (nyomtatható űrbázisok, építő játékok gyermekeknek...) között a SzuperMA Műhely is bemutatkozik ÉP-ítő földbázisok - a szupervályog és a természetes, fenntartható és minőségi építészet dilemmái és kihívásai című előadásával.


JOGERŐRE EMELKEDETT A BÚBOSHÁZAK ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYE! 
Fontos mérföldkő a szupervályog hazai életében, hogy megkaptuk
a  Búbosházak (nádtetős kupolás présház illetve élőtetős dombház) építési engedélyét.
Ez az első olyan hivatalos építési terv és építési engedély Magyarországon, amely különleges formavilágú, kupolás-boltozatos szerkezetű szupervályog falazatú dombházra illetve nádtetős présházra készült. Külterület lévén mindkét ház gazdasági épület besorolást kapott, de lakóháznak lett tervezve (energiatakarékos - A energetikai besorolású, hőszigeteléssel, megfelelő lakó- és mellékhelyiségekkel ellátott).
Köszönjük a Tatabányai Kormányhivatal és Építésügyi Iroda segítőkész dolgozóinak, és tervező/statikus építész barátainknak (Mújdricza Péternek, Pintér Ágnesnek és Mújdricza Ferencnek).
A terveket a Búbosház vándorkiállítás keretében Tatabányai Kormányhivatalban illetve a Héregi Pásztorházban is bemutattuk, illetve további helyszíneket is tervezünk.

Nyílt Nap

BÚBOSHÁZ - Szupervályog Ökoház Projekt -
közösségi támogatással

A projektről 2015. május 14-21. között kiállítást rendeztünk a Tatabányai Kormányhivatalban, amely a július 26-tól augusztus 9-ig újra látható lesz, ezúttal a Héregi Pásztorházban. A kiállítás ünnepélyes megnyitója a rendhagyó
SzuperMA Nyílt Nap keretében lesz.
-> A Búbosház projektről részletesen.
A Projektet és a kiállítást nem csak házépítőknek érdemes áttanulmányozni, mert hasznos és kreatív ötleteket kaphatnak mindazok, akik szeretnék otthonukat "többet ésszel, mint pénzzel" alapon egészségesebbé, "zöldebbé" és fenntarthatóbbá tenni.
A kiállítás előkészületeiről és az elkészült installációról készült fotókat a Búbosház Facebookos oldalán láthatod. A kiállításon készült interjút a YouTube-on nézheted meg.
A héregi kiállítást a következő - rendhagyó - SzuperMA Nyílt Napon nyitjuk meg, július 26-án vasárnap 11.00-kor.
Ezen a Nyílt Napon további programokat is rendezünk a helyi ÖkoKör közreműködésével. 

100%-osan teljesített a szupervályog a katmandui földrengésben!2006-ban a Small Earth több, mint 40 dómot épített egy teraszos hegyoldalba, kb. 13 km-re északra Katmandutól egy brit jótékony célú kezdeményezés számára, mely a város néhány hontalan gyerekét istápolja. Az árvaház több mint 90 gyermeknek és ápolónak ad otthont, mindannyian biztonságban vannak a földrengés után, köszönhetően a szupervályogból épített házikóknak. A körülményekhez képest a dómok is sértetlenek maradtak, néhány felületi repedés történt a tapasztásokon (l. középső fotót). Ugyanakkor a nagy téglaépület a terület közepén, mely a közösségi teret, egy irodát és egy kiszolgáló helyiséget foglalt magában, most statikailag nem biztonságos. A telep alatti faluban 15 ház összedőlt és sok másik csúnyán megrongálódott, melynek következtében most az összes falubéli vászon alatt alszik a földeken (l. jobboldali fotót).

További információ és részletek, illetve a fotók forrása: www.facebook.com/PegasusChildrensProject


Szupervályog és Szivárvány Falu visszatekintés, összegzés
2011 decemberében Both Gábor - Emberiseg.hu - fotós-filmes, kulturális kreatív barátunk "évértékelő" interjút készített velünk, ahol beszámoltunk a szupervályog hazai bevezetésének első évéről, eredményeiről, további terveinkről. Néhány napja Gábor újra találkozott velünk, hogy elmeséljük neki, mi minden történt velünk − a szupervályoggal és a Szivárvány Falu kezdeményezéssel − az azóta eltelt években. Az interjú készítésekor (kicsit betegen és némi tavaszi fáradtsággal a hangunkban :-) összefoglaltuk azt a színes, eseménydús, és tapasztalatokkal teli utat, amit 2011 óta bejártunk, illetve beavattuk Gábort és rajta keresztül a nézőket 2015-ös terveinkbe is.

Új és megújult kiadványok


Kedvező jogszabályváltozások a természetes építőanyagok felhasználása szempontjából! -> Részletek

További jó hír, hogy megszületett az

 ELSŐ MAGYARORSZÁGON KIADOTT HIVATALOS ÉPÍTÉSI 
 ENGEDÉLY alacsony energiájú 
SZUPERVÁLYOG 
 FALAZATÚ L
AKÓHÁZRA. 


A családi ház építését 2013 őszén meg is kezdték
Kiskunfélegyházán.
Így néhány hónapon belül megépülhet az első magyar szupervályog lakóház.


Felharmónia – Gyógyító építészet (SoundSpaces – Healing Arch-itecture)
Szupervályog pályázat a 14. Nemzetközi Velencei Építészeti Biennáléra

Vándorkiállítássá alakult...
  MUNKAKÖZI No.20. 

Szupervályog kiállítás a FUGA-ban az Építészet Hónapja alkalmából
-> Részletek

Szivárvány Napok, barterlehetőségek ÖkoBankó-ért

Ebben az évben sem állnak le a munkálatok az épülő SzuperMA - Szupervályog és Permakultúra Bemutató és Oktató Központ területén. A segítők munkáját ÖkoBANKÓ-val jutalmazzuk, melyet fel tudnak használni a munkacsoport által hirdetett tanfolyamokon és egyéb programokon való részvételre.
Az ÖkoBankó rendszerbe be tudjuk számítani az épülő SzuperMA Bemutató és Oktató Központ területének fejlesztéséhez adott eszközöket, felszerelést, („Mire van szükségünk?” listát l. www.szupervalyog.com/tamogatas), így kölcsönösen előnyös csere jöhet létre azok esetében, akik szívesen részt vennének tanfolyamainkon, de pénz helyett eszközzel tudnának fizetni.

Amennyiben a támogatási vagy a barter lehetőséggel szeretne élni, kérjük, röviden foglalja össze és küldje el a info@szupervalyog.hu e-mail címre az indokait, felajánlását, és tájékoztatjuk a részletekről, illetve egyéni elbírálás alapján egyeztetjük a lehetőségeket, és megbeszéljük a "ledolgozás" időpontját.

Hosszabb idő, rövidebb ár, több résztvevő egy díjért!
EGYÉNI, SZEMÉLYRE SZABOTT KONZULTÁCIÓS LEHETŐSÉG
2013. szeptembertől jelentős kedvezménnyel
-> Részletek

SZUPERVÁLYOG A MÉDIÁBAN:
-> Építészfórum.hu - a legolvasottabb online szakmai magazin...
-> Részletek


SzuperVályog és PermaKultúra - SzuperMA - Hírlevelünk
megújult -> letölthető formában

SZUPERVÁLYOG TANFOLYAM
A nyári építési szezonra való tekintettel őszig havi rendszerességgel indítunk szupervályog tanfolyamot!

Szupervályog ÉPÍTÉSI ANYAGOK és ESZKÖZÖK forgalmazása
Folyamatosan bővülő paletta! -> Részletek


Számos KÖNYV,
KIADVÁNY már nálunk is kapható nemcsak szupervályog, de önellátás, gazdálkodás, permakultúra, tudatosság, önismeret, készségfejlesztés,

közösségépítés témában.
-> Részletek

HIPERVÁLYOG ÉS TÁRSAI
Munkacsoportunk megkezdte a szupervályog-technológia módosított változatainak tesztelését.
-> Részletek

Játékos tesztépítés természetes alapanyagú tömlőalternatívákkal:
-> SzuperMA Farmer projekt


 -> Szupervályog és Földépítészet csoport

                                Fotókkal, hírekkel, megosztásokkal...

 -> SZUPER-BLO
A Szupervályog hazai története
személyes hangvételben
-> Élmények a Cal-Earth-ben...
-> Tapasztalatok a hazai bevezetés során...
-> Saját támogatási rendszerünk - az ÖkoBankó...

-> "Csíkföldi Csemegék" - a Szivárvány Falu - Szupervályog Oktató és Bemutató Központ
"első kapavágásai"...
... és mindazok a kihívások, amelyekkel szemben találtuk magunkat ezen a járatlan úton,
amelyet a másként gondolkodók és másként élni akarók bejárnak

SZUPERVÁLYOG a KULTURÁLIS KREATÍVOK filmjében
2011. október 31-én elindult az első internetes Kulturális Kreatívok TVadás (Kisérleti KK NetTv adás No.1. az oldal alján), amelyben - nem kis büszkeségünkre - kiemelt szerepet kap a szupervályog-technológia és a munkacsoportunk.


Folyamatosan bővülő
ÖNELLÁTÓ, ZÖLD INFORMÁCIÓK, ANYAGOK
Részletek  -> Részletek