Miben segíthetünk?

"Bízz az univerzumban, de közben fogd meg a kaszát..." (KME)

...azaz cselekedj, hogy elérd a céljaidat. Jómagam is így tettem, amikor nekiindultam a nagyvilágnak, hogy megtanuljam (a kis hazánkból élők közül először) a szupervályog-technológiát a kaliforniai Hesperia sivatagban, a Cal-Earth Intézetben. Mint szupervályogtanonc, ott töltöttem két hónapot, hogy megtanuljam a technológia alapjait, illetve hogy majdan tovább is tudjam adni a tudásomat Magyarországon. És így is lett... Azóta önerőből azon dolgozunk, hogy a hazai vályogépítészet hagyományainak és a modern technológiának az ötvözésével egy elérhető és fenntartható építési alternatívát hozzunk létre. A szupervályog-technológia alapvető fogásait kisebb mintaépítményeken kipróbáltuk. Kidolgoztuk az építés oktatásának menetét és írásos szakmai anyagait, számos tanfolyamot tartottunk, hogy egyre többen saját kezűleg is elsajátíthassák a gyakorlati tudnivalókat, és folyamatosan munkálkodunk a technológia szélesebb körű megismertetésén bemutató és szakmai kiadványokon túl előadásokkal, kiállításokkal, cikkekkel és interjúkkal...

Az első hazai bemutatóház (-> Búbos Ökoház) felépítésének ugyan még csak a kezdeti lépéseit tudtuk megtenni (leginkább anyagi okokból, de a ráfordítandó idő és energia szempontjából is), de a technológiával kapcsolatban elegendő tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy a szupervályog alapvető fogásait begyakoroljuk, a technológia lehetőségeit, előnyeit és hátrányait megismerjük, és ezt a tudást át tudjuk adni.

 • Tudunk tehát segíteni a technológia részletes bemutatásában, az építés fortélyainak elsajátításában, illetve egyéni ötletek és tervek életképességének a megvitatásában, és további ötletek adásában;
 • Elég széleskörű rálátásunk van az ökoépítészet egyéb területeire (hagyományos vályog-, szalma, Earthsip), illetve az önellátás egyéb témáiban is, l. permakultúra, a vízgazdálkodás, energiaellátás stb. (Kemenceépítő és permakultúra tanfolyamokat is szerveztünk a területünkön.)
 • Meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat a szemléletváltáshoz szükséges tudati „eszközök” területén is.

Milyen formában tudunk segíteni?

Elsődleges információforrás ez a honlap és -> Facebookos oldalak, illetve a -kiadványaink.

Mivel nem vagyunk vállalkozás (és civilszervezet sem), csak "egyszerű" magánszemélyek, üzleti tevékenységet nem folytatunk, azaz nincsenek "megvehető szolgáltatásaink". Azonban a -> crowdfunding, azaz közösségi finanszírozási programoknál bevett szokás, hogy a támogatott projekt gazdái a támogatásért cserébe megajándékozzák a támogatókat (általában a projekt végtermékével, vagy egyéb dologgal, amit nyújtani tudnak). Mi is így teszünk, azaz a -> Búbosház közösségi finanszírozási program keretében jutalmazzuk a SzuperMA Műhely támogatóit

 • információs és oktatási anyagokkal,                                                                                        kölcsönös önsegítés
 • http://bubosokohaz.szupervalyog.com/crowdfundingszemélyes beszélgetéssel (konzultáció és fórum), 
 • elméleti és gyakorlati oktatással szupervályog és önismeret témában.
Ennek részleteit lásd -> Mit kínálunk? 

Ezen felül az önkéntes napokon és az építőtáborokban is lehetőségünk van eszmét és tudást cserélni.

Ezzel a rendszerrel egyben azt a szemléletet is szeretnénk átadni, ami az újra felfedezett kölcsönös segítségnyújtás – kaláka, barter, önkéntesség, creative commons (CC=kreatív közjavak), közösségi támogatás és társai – nyújthatnak, és amely reményeink szerint kivezet abból a gazdasági és erkölcsi válságból, amibe a jelenleg dúló „vadkapitalizmus” sodort minket.

FONTOS TUDNIVALÓK!

 • Mivel nem vagyunk vállalkozók, és a szupervályog nem a fő foglalatosságunk, csak korlátozott kapacitással tudunk ezzel foglalkozni. Rengeteg munkát fektettünk/fektetünk abba, hogy megosszuk a tudásunkat a honlapon, a bemutató anyagokban, az építési szakkönyvemben és a gyakorlatban is (oktatás, konzultáció, építőtábor), de nincsen "non-stop ügyfélszolgálatunk". Fontos tudniuk tehát a hozzánk fordulóknak, hogy az egyenként feltett részletes kérdések megválaszolása meghaladja az erőinket. (Ezért is a részletes honlap, bemutató kiadvány, tankönyv...) Arra kérünk tehát minden érdeklődőt, hogy alaposan tanulmányozza át a honlapot, és az egyéb nemzetközi internetes forrásokat, és csak akkor írjon nekünk, ha nem kapott válaszokat. Részletes technológiai tudnivalók tanulmányozására a -> tankönyvet, a technológia elsajátítására a -> tanfolyamot és az -> építőtábort, kérdések megvitatására a -> kiscsoportos fórumot, egyéni tervek megbeszélésére pedig a -> személyes konzultációt tudjuk kínálni. 

 • Nincsen külön bemutatótermünk, telephelyünk. A telek, ahol a szupervályog gyakorlatokat szoktuk tartani, az otthonunk, a privát életterünk is egyben. A rendezvényeken kívül − amikor az időnket és a figyelmünket célzottan ennek szenteljük (nyílt nap, építőtábor, tanfolyam, fórum, konzultáció, önkéntes napok)  sajnos nem tudunk látogatókat fogadni. Pláne nem előzetes egyeztetés nélkül, mert nem mindig vagyunk ott, vagy ha ott vagyunk, dolgozunk vagy éppen pihenünk. Kérjük, hogy ezt tartsátok tiszteletben! (A legtöbb háziasszony frászt kap, ha váratlan vendég toppan az otthonába, pláne ha éppen a nagytakarítás kellős közepén tart. Sokszor még akkor is, ha családtag, barát és egyébként szívesen látott ember érkezik, ugye?)   

 • Nem vagyunk civilszervezet (egyesület, alapítvány), így sajnos nincsenek sem emberi, sem anyagi forrásaink, hogy ingyenes konzultációt, oktatást és egyéb rendezvényeket kínáljunk az érdeklődők számára. Minden bemutató rendezvényünket (még a kiállításokat is) eddig saját forrásokból finanszíroztunk, de ez sajnos fenntarthatatlan. Pályázni nincs lehetőségünk, mint magánszemélyek, de akkor sem akarnánk, ha lehetne, a befektetőkről nem is beszélve. Azért léptünk ki a mókuskerékből, hogy ne lépjek újra és újra ugyanazokra a tévutakra, amelyeket már megjártunk. Például, hogy elszívja az életenergiánkat a bürokrácia, hogy próbáljunk talpon maradni a hazai kisvállalkozók ellehetetlenített világában, hogy hajszoljuk a határidős feladatokat, amelyek mellett éppen csak élni nem marad idő, hogy meg akarjunk felelni bárki elvárásainak (saját magunkat is ideértve :-), hogy távol tartsuk magunkat attól a fogyasztói őrülettől, mérhetetlen kapzsiságtól és korrupciótól, ami ma kis hazánkban burjánzik... és sorolhatnánk!
 • A szupervályog – mint egy speciális vályogfalazási technológia ­– fogásait, és ezen túl egy épület építésének menetét részletesen ismerjük, mivel kőműves képesítéssel is rendelkezünk, de nem vagyunk "igazi" kivitelezők! Ezért nem akarjuk abban a tévhitben tartani az érdeklődőket, hogy át tudjuk adni azt a rengeteg tudást, ami egy lakóház felépítéséhez szükséges. Ez számos különböző szakma többéves szakképzéssel járó tudását jelenti, amivel nem rendelkezünk, ráadásul képtelenség is lenne pár nap alatt továbbadni. Még akkor sem, ha egyébként képesek lennék felépíteni a saját házunkat (természetesen külső fizikai segítséggel és további speciális szakemberek tudásával kiegészítve, amely nem tartozik egy kőműves repertoárjába!), mert kellő ismerettel, műszaki jártassággal, kreativitással és józan paraszti ésszel rendelkezünk (lásd Nader Khalili hitvallását a -> Bemutatkozó oldalon). Hivatalos vállalkozás és engedélyek nélkül azonban házépítést nem vállalhatunk fel, lásd hazai építési szabályok... Így sajnos a kivitelezésben nem tudunk segíteni, és egyenlőre kivitelezőt sem tudunk ajánlani. Ebben (is) magunkra vagyunk utalva. De éppen ez a jövő útja: az önállóságunk, önrendelkezésünk, képességeink visszaszerzése!
 • Nem vagyunk építészek, annak ellenére, hogy a szupervályog szerkezetű Búbosházakat alapvetően mi magunk terveztük meg a szupervályog ökölszabályok és a saját ötleteink alapján. Egy építész és egy statikus barátunk segített a végső, legideálisabb megoldások megtalálásában, a speciális szakmai kérdésekben és az engedélyeztetéshez szükséges tervdokumentáció elkészítésében. Őket ajánlani is tudjuk azoknak, akik építészt keresnek (ennek menetét l. -> GYÍK).
 • Végül, de nem utolsó sorban, mindent mi magunk, önerőből végzünk a szupervályoggal kapcsolatban. Ezért van egyáltalán honlap, mert magam készítem és szerkesztem, és ezért is olyan, amilyen (nem profi, de szeretem, így, ahogy van :-), és ezért lett magyar nyelvű szupervályog tankönyv, bemutató anyag, egy sor kiállítás, interjú és sorolhatnám. Így lett jogerős építési engedélyünk is a Búbos Ökoházakra
Azonban sokan támogattak minket ezen az úton, és bár hosszú lenne őket itt felsorolni, ezúton is szeretném újra és ehelyütt is megköszönni önzetlenségüket és elhivatott munkájukat. Közvetve azok is segítettek a továbbhaladásban, akik megvették a kiadványainkat, eljöttek a tanfolyamokra, mert ezek a bevételek kellettek, hogy a "nagy világmegváltásban" ne kopjon fel az állunk. 

Mielőtt valaki belevágna a szupervályog-építésbe, érdemes elolvasni
a szupervályogos tapasztalatainkat és meglátásainkat azzal kapcsolatban,
hogy kiknek érdemes ebben a technológiában gondolkodni.
-> Szupervályog szemlélet, azaz kinek való a szupervályog és kinek nem.