A hét üzenete


Aktuális gondolatok, hírek,
programok, érdekességek
a (környezet)tudatosság jegyében

Üzenet 2012-re
2012. november 27.

                          Két kis magzat beszélget az anya hasában

- Te hiszel a születés utáni életben?
– Természetesen. A születés után valaminek következnie kell. Talán itt is azért vagyunk, hogy felkészüljünk arra, ami ezután következik.
– Butaság, semmiféle élet nem létezik a születés után. Egyébként is, hogyan nézne ki?
– Azt pontosan nem tudom, de biztosan több fény lesz ott, mint itt. Talán a saját lábunkon fogunk járni, és majd a szájunkkal eszünk.
– Hát ez ostobaság! Járni nem lehet. És szájjal enni – ez meg végképp nevetséges! Hiszen mi a köldökzsinóron keresztül táplálkozunk. De mondok én neked valamit: a születés utáni életet kizárhatjuk, mert a köldökzsinór már most túlságosan rövid...

AZ ISKOLÁZTATÁS REJTETT PROGRAMJA
MEGHAGYÓK ÉS ELVEVŐK - IZMAEL ÉS B NYOMÁBAN - DANIEL QUINN
2012. október 16.

Eggyel több érv az otthonoktatás mellett...

"Vegyünk 30 gyereket két osztályra bontva, tanítsuk őket egyformán, kapják ugyanazokat a tankönyveket az iskolai évek alatt, ám az egyik osztályt egyáltalán ne tanítsuk olvasásra, a másikat pedig tanítsuk a szokásos módon. Nevezzük Quinn-sejtésnek amit most mondok: a tizenkét év végén mindkét osztályban egyformán tudnak majd olvasni. Azért merek biztosan előállni ezzel a sejtéssel, mert a gyerekek végső soron ugyanúgy tanulnak meg írni, ahogy beszélni: úgy, hogy olvasó emberek társaságában vannak, és képesek akarnak lenni arra, amire ezek az emberek képesek..."
Folytatás -> ITT

2011. december 20.

A riport a Hír Tv médiatájában megnézhető: http://mno.hu/zoldovezet/szupervalyog-1038785

2011. december 13.

"Minden ember felelős
minden emberért"


Az Emberiseg.hu és az Emberiség.hu Alapítvány egy olyan alulról jövő kezdeményezés, amely összehívja mindazokat, akik szeretnének "civil", politika mentes módszerekkel javítani az emberek helyzetén.

Vezetőjükkel (és alapítójukkal) Both Gáborral tavasz óta kapcsolatban vagyunk, kölcsönösen "szemmel tartjuk" és támogatjuk egymás munkásságát. Néhány napja interjúban meséltük el neki, mi is történt az elmúlt évben, hol is tart a szupervályog munkacsoport ma.

2011. november 28.

Nem hagy hidegen környezetünk állapota? De ki ér erre rá a szokásos karácsony előtti ajándékvásárlási őrületben?

Hát pont erről van szó! Ahelyett, hogy továbbra is hagynánk magunkat az orrunknál fogva vezetni a fogyasztás és a pénz világában, amelyben nem marad időnk arra, ami igazán lényeges, tegyünk végre valami mást! Valamit, aminek több köze van a karácsony valódi üzenetéhez, és egyben környezetünk védelméről is szól.

Erre egy lehetőség az Aprólépés
2010. december 10-ig beadható kreatív pályázata:

Gyerekek, gyerekközösségek, családok ötletelhetnek együtt és készíthetik el rendhagyó karácsonyi ajándékaikat, vagy az otthoni, óvodai/iskolai karácsonyi dekorációt - ezúttal hulladékból, kidobásra szánt holmikból.Az APRÓLÉPÉS egy iskolásoknak szóló kezdeményezés: rádióműsor, online játék, kreatív re-hulladék pályázat, érdekességek és hírek.