SzuperMA tervek, eredmények 2015-2016

2015-ös SzuperMA tervek, eredmények címszavakban

Részletes program az eseménynaptárban és az egyes aloldalakon: Szivárvány Napok, Búbos Ökoház, tanfolyamok, kiadványok... található.

  JOGERŐS A BÚBOS ÖKOHÁZAK ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYE! 
Fontos mérföldkő a szupervályog hazai életében, hogy 2015. július 2-án megkaptuk a Búbosházak (nádtetős kupolás présház illetve élőtetős dombház) építési engedélyét, melyek szeptemberben jogerőre is emelkedtek. Ez az első olyan hivatalos építési terv és építési engedély Magyarországon, amelynek kifejezetten az a célja,
-> hogy az elkészülő, különleges formavilágú, kupolás-boltozatos szerkezetű szupervályog falazatú házak modellként, bemutató házként funkcionáljanak;
-> és a bemutassa a szupervályog-technológia statikai, esztétikai, gazdasági,
egészségügyi és ökológiai (fenntarthatóság, alkalmazkodás a klímaváltozás kihívásaira) előnyeit.
Köszönjük a Tatabányai Kormányhivatal és Építésügyi Iroda segítőkész dolgozóinak, és tervező/statikus építész barátainknak (Mújdricza Péternek, Pintér Ágnesnek és Mújdricza Ferencnek). A terveket két kiállítás keretében - májusban a Tatabányai Kormányhivatalban, illetve augusztusban a Héregi Pásztorházban is bemutatttuk, illetve tanfolyamainkon részletesen megtárgyaljuk.


SzuperMA Műhely tevékenysége, eredményei dióhéjban (2011-2015)

2011 tavaszán indult a technológia bevezetésével kapcsolatos „terepmunka”. Kertépítő tanfolyamunk keretében szupervályog fűszerspirált építettünk, kéthetes házépítő tanfolyamunkon pedig megszületett az első hazai szupervályog-épület is, egy kétkupolás kis fürdőház (a képen szerkezetkész állapotban).

2011 júniusában a gárdonyi Sport Beach ökológiai szemléletű strandon, a 4. Országos Öko Expo és Biofesztivál keretében, több mint 70 gyermek lelkes közreműködésével egy szupervályog homokozó birodalom nőtt ki szó szerint a földből. A homokozó komplexumot saját erőből, önkéntes alapon építettünk.

A héttérben dolgozunk a tervezési és engedélyeztetési folyamat előkészítésén, hogy a közeljövőben megkezdhessük az első szupervályog lakóházak építését is. A technológia megismerését és elsajátítását segítő bemutató és szakmai előadásokat és fórumokat rendezünk, konzultációs és szupervíziós lehetőséget biztosítunk az építeni kívánók számára, illetve bemutató és oktatási anyagok, kiadványok is készülnek.

2012-2013 zömében a SzuperMA bemutató és oktató terület kialakításával, fejlesztésével telt. Emellett az oktatási anyagaink létrehozását is folytattuk. Mónika összeállította a Szivárvány Tréninget, amely tartalmas és sokoldalú és érdekes kelléktára az önismeret és tudatosodás, egyéni fejlődés és kapcsolatépítés módszereinek. Elkészült a Szupervályog bemutató kiadvány és CD, illetve mérföldkő az első magyar nyelvű szupervályog szakkönyv, azaz a tanfolyamok anyagát tartalmazó Szupervályog építés alapjai” c. kézikönyv megírása és kiadása. Az immár rendszeressé váló szupervályog-tanfolyamokon túl igyekeztük bővíteni elméleti és gyakorlati tudásunkat az önellátás területein: kemenceépítő és több permakultúra tanfolyamot is szerveztünk, utóbbit Baji Béla vezetésével. Életközösség alapítással − Szivárvány Ökofalu − is próbát tettünk, szerény eredményekkel, de annál több tapasztalattal. A 2013-as évet Szupervályog kiállítással koronáztuk meg a FUGA Építészeti Központban, illetve „Felharmónia – Gyógyító építészet” címmel figyelemre méltó pályamunkát nyújtottunk be a 2014. évi Velencei Építészeti Biennáléra.

                                         

                                                           
2013-2014-ben tovább építettük a bemutató területünkön a gyakorlásra és bemutatásra, illetve tesztelésre szánt szupervályog építményeket (fotókat l. Facebookos oldalainkon). 2014 év végén előkészítettük 2015 fő projektjét, a közösségi támogatáson alapuló első hazai kupolás-boltozatos szupervályog mintaház – a Szivárvány Falu - Búbosház Projektet. A közösségi támogatásra épülő projektet 2015 májusában kiállítás keretében is bemutattuk a Tatabányai Kormányhivatalban.

 
Menet közben többféle tömlőalternatívát is kipróbáltunk: 1. fotó: Hipervályog – raschel tömlőből (búbos kemence alapja), 2. fotó: zsákvályog – jutazsákból, 3. fotó: Extravályog – öntapadós polietilén tömlőből (kerti zuhany padkája).
Hogyan lettünk orvosból/technikusból vályogépítők és „permakultúra-hívők”? Miért pont a szupervályogra esett a választásunk? Hogyan találtuk meg a számunkra megfelelő célt, és az inspiráló helyszínt? Milyen nehézségekkel találtuk magunkat szemben ezen az úton, és az ökofalu kezdeményezés során, és milyen tanulságokat szűrtünk le? Kikkel ismerkedtünk meg, milyen szemléletváltozáson estünk át, és milyen tapasztalatokra tettünk szert? Végül, hogyan tovább a járatlan úton? Munkacsoportunk kialakulásának és munkálkodásának személyes hangvételű történetét a SzuperBlogban írta meg Mónika, amelynek bővített, fotókkal illusztrált változatát, és a blogban ígért hiányzó fejezeteket 2015 elején "Kacskaringós" regény formájában is megjelentettük.

Ċ
Információ Szupervályog,
2015. máj. 27. 4:01