Summerhill Műhely

SUMMERHILL - A DEMOKRATIKUS és SZABAD ISKOLA
A jó közösségi együttműködés mintapéldája nemcsak gyermekeknek

ALTERNATÍV OKTATÁS - OTTHONTANULÁS - SZEMLÉLETVÁLTÁS AZ ISKOLÁBAN (IS)

  • Vajon tanulnak-e maguktól a gyermekek, ha nem kötelező a tanulás, az órák látogatása? Vagy csak így tanulnak igazán?
  • Működhet-e egy iskola (vagy bármely más közösség) közös felelősségvállaláson és döntéseken alapuló - valódi demokratikus rendszerben,  alá-fölé rendeltség és tekintélyelvű hatalmi rendszer nélkül?

Az A.S. Neill által a múlt század elején alapított angliai iskola lassan 100 éve mutatja a példát: IGEN! Miért is nem követjük a példát?!

Az iskola történetén alapuló tanulságos és szívhez szóló játékfilm készült, illetve megjelent magyarul  A.S. Neill: Summerhill - A pedagógia csendes forradalma c. könyve is.

Tanulságos és szívhez szóló, igaz történeten alapuló játékfilm

Summerhill honlap (angol nyelvű): www.summerhillschool.co.uk
A Magyar Summerhill Közösség honlapja:
www.summerhill.hu

A SzuperMA Műhely által indított Facebook oldal a téma iránt érdeklődőknek:

"Kinek van igaza? A.S. Neill-nek a demokratikus iskolarendszer megalapítójának vagy William Goldingnak (A legyek ura szerzőjének) arról, hogy a gyermekek eredendően jók vagy rosszak, és tudják-e kormányozni a saját életüket a felnőttek segítségével, de nem az uralmával?"
Summerhill és az alternatív oktatás témakörével foglalkozik
Fóti Péter Útmutató rebelllis tanároknak c. könyve is.


Gondolatébresztő Dr. Vekerdy Tamástól:

"Két ellentétes irányzat van.
- Az egyik iskolarendszer azt mondja, hogy „Én pontosan tudom, hogy neked milyenné kell lenned. Ezt fogom belőled kifaragni.” Ilyen minden diktatúra iskolarendszere.
- A demokráciák iskolarendszere ezzel szemben olyan, hogy "Te ki vagy? Bontsd ki magad! Amiben tudok, segítek…" Például: "Körbe raklak lehetőségekkel… Lehet énekelni, fúrni-faragni, számolni – és ez mind egyformán fontos!"

A gyerekek nagyon különbözőek, de a lényeg az, hogy a gyerek áll-e az iskola működésének középpontjában és az ő kibontakoztatása, vagy a tananyag, annak a leadása és visszakérdezése. Egy személytelen vagy egy nagyon is személyes dolog!

A szorongó szülő elhiszi azt a marhaságot, hogy "teljesítményelvű világban élünk, ezért topmenedzser képzés kell már az óvodában is!" Ez nem igaz. Az lesz a jó topmenedzser***, aki teljes értékű, szabadon játszó, minden nap mesét hallgató óvodás lehetett, megélhette sajátos, érzelmi-mozgásos-utánzásos, nagy biztonsági szükségletű kisgyerekkorát. Aztán lehetett lusta, merengő kamasz… – egyszóval mindig megélte a maga életkorát, annak testi és lelki törvényei szerint."

*** Ha már a top-menedzserré válás az élet célja?!... (a honlap szerzőjének megjegyzése)


Kevin naplója - Az oktatás egy magántanuló szemszögéből -> ITT 


Daniel Quinn: Az iskoláztatás rejtett programja
Meghagyók és elvevők - Izmael és B nyomában
Eggyel több érv az otthonoktatás mellett...

"Vegyünk 30 gyereket két osztályra bontva, tanítsuk őket egyformán, kapják ugyanazokat a tankönyveket az iskolai évek alatt, ám az egyik osztályt egyáltalán ne tanítsuk olvasásra, a másikat pedig tanítsuk a szokásos módon. Nevezzük Quinn-sejtésnek amit most mondok: a tizenkét év végén mindkét osztályban egyformán tudnak majd olvasni. Azért merek biztosan előállni ezzel a sejtéssel, mert a gyerekek végső soron ugyanúgy tanulnak meg írni, ahogy beszélni: úgy, hogy olvasó emberek társaságában vannak, és képesek akarnak lenni arra, amire ezek az emberek képesek.

Ekkoriban jutott eszembe a következő kérdés: Ahelyett, hogy két-három évig olyasmikre tanítjuk a gyerekeket, amiket amúgy is elkerülhetetlenül megtanulnak, miért nem olyasmikre tanítjuk inkább őket, amiket amúgy nem feltétlenül fognak megtanulni, és amiket abban a korban éppenséggel még élveznének is? Például a csillagok alapján való tájékozódást. A bőrcserzést. Az ehető és ehetetlen dolgok megkülönböztetését. Hajléképítést az elejétől kezdve. Szerszámkészítést nyersanyagokból. Kenukészítést. Az állatok nyomának követését – mindazokat az elfeledett ám még ma is értékes képességeket, amelyekre valójában a civilizációnk épül."

Teljes dokumentum és egyéb hasznos információk Fóti Péter oldalán: http://www.foti-peter.hu/quinn-iskola.html

Egy lehetséges Summerhill vízió:


SUMMERHILL TALÁLKOZÓ
Filmvetítés
és eszmecsere egy kint dolgozó tanárnő részvételével
a Pécsi Kulturális Kreatívok szervezésében
Pécs, 2013. szeptember 2. 17:00-20:00
Részletek a  Facebookon  és az odal alján letölthető meghívóban
ą
Ismeretlen felhasználó,
2013. aug. 30. 4:22