Szivárvány Falu

"Ökoskanzen" a jövőből a Gerecse-karéjában

A Dunántúli Gerecse-hegység karéjában, Héreg falu szélén fekszik a Hosszúhegynek nevezett szőlőhegy. Szántókkal körülvett, lankás-szelíd domboldal, a Gerecse egyik nyúlványa, amely észrevétlenül kapaszkodik a tekintélyt parancsoló, gyönyörű ősfákban és szarvasokban gazdag fő hegyvonulathoz. Közel a „vadonhoz”, a régi, többnyire elhagyatott présházakkal tarkított teleksor legvégében fekszik az általunk Szivárvány Falunak elnevezett, majdani önellátó ökofalucska központja. A terület a projektgazdák lakóhelye, egyben a -> SzuperMA - Szupervályog & Permakultúra - Műhely oktató és bemutató területe is.

Hosszú távú terveink szerint Szivárvány Falu afféle ökoskanzen lenne, egy olyan fenntartható élettér, amely modellként szolgálhat más, vidékre költöző családok számára is. A megközelítőleg egyhektáros terület elrendezése alapvetően a -> permakultúra tervezési rendszerére támaszkodik, de ihletet merítettünk többek között Anasztázia (Oroszország zengő cédrusai) családi szeretet tere modelljéből is.

A terület funkcionálisan négy részre oszlik:

  1. mintakert és szupervályog bemutató épületek
  2. közösségi kert (közösség alapú mezőgazdaság)
  3. közösségi és oktatási tér (táborok, nyílt és önkéntes napok, kreatív, barkács és kézműves találkozók stb.)
  4. privát élettér,

és a permakultúra alapelveinek megfelelően zónákra és szektorokra oszlik.

-> Lásd a látványrajzon (nagyításhoz kattints a képre)

Jelenleg a telek alsó részén lévő régi présház (jelenlegi lakóhelyünk) és a terület rendbetételén dolgozunk, illetve a tanfolyamok során megkezdett mintaépítmények befejezésén. Attól függően, hogy az aktuális munkáinkkal hogyan haladunk, de legkésőbb idén nyár végén nekilátunk a -> Búbos Nautilus-dombház megépítésének is. Az épület a környezettudatos, szupervályog-technológiával épül, amelyet egy passzív földfűtés rendszerrel egészítünk ki (-> BúbosTeveház); mindkettő hazánkban új, innovatív technológia. Az általunk „passzív passzívháznak” nevezett rendszer jóval olcsóbb és fenntarthatóbb alternatívát jelent a jelenlegi öko- és passzívházaknál.

A Szivárvány Falu projektet elsősorban oktatási célokra szánjuk, de kisléptékű háztáji gazdálkodásra és kézműves-barkács-kreatív tevékenységre is lehetőséget nyújt. Hosszú távon további épületekkel, fenntartható infrastruktúrával és létesítményekkel (kerti tó, szélkerék, napkollektor stb.) és közösség kerttel egészítjük ki. Igyekszünk az önellátás kelléktárát felvonultatni, és a szupervályogon túl kipróbálni (és hatékonyan kombinálni az organikus és alternatív építési módok különféle megoldásait is: szalmabála, earthship, geodóm, jurta stb. A házakat körülvevő kertekben pedig a biogazdálkodás régi-új formáiba is belekóstolnánk (erdőkert, valipini, dombágyás stb.). Reméljük, a projekt sikerének köszönhetően a szőlőhegy többi része is újra benépesül, és valódi ökofaluvá alakul, amelyek amolyan szer jelleggel kapcsolódhatnak, segítve egymást a minél nagyobb fokú önellátáshoz vezető úton.