BEMUTATKOZUNK

"Minden ember orvos és építő is egyben, aki képes arra, 

hogy meggyógyítsa önmagát és felépítse a hajlékát a saját maga számára."

(Nader Khalili)

Kedves Látogató! Először is engedd meg, hogy a honlapunkon tegezzünk! Köszönjük :-)

Örülünk, hogy megtetszett (vagy jó úton vagy afelé, hogy megtetsszen) a szupervályog és/vagy a permakultúra!

Mielőtt azonban nekilátnál böngészni a honlapunkat, kérjük, hogy mindenképpen olvasd el az alábbi pár sort.

KIK VAGYUNK és MIT CSINÁLUNK?

„Kedves Szupervályogok!” – szólított egyszer valaki minket egy levélben... 

Nos, kik is vagyunk mi?

Egy lelkes és elszánt középkorú pár (Dr. Kovács Mónika és Fekete Zoltán), aki néhány éve nagy fába vágta a fejszéjét: kilépett a mókuskerékből. 

(Ami nem volt éppen könnyű döntés, de ez hosszú történet… -> SzuperBlog és -> Szivárvány históriák

Az elszánt lépés szakmaváltással is járt, mert azt is elhatároztuk, hogy a városi létünket fokozatosan lecseréljük egy független, a lehetőségekhez képest önellátó, vidéki, természethez közeli életformára. Így jött szembe velünk a szupervályog, mint egy fenntartható építési alternatíva, amellyel magunk is építhetünk, és amit másoknak is megtaníthatunk. A szupervályoggal pedig kéz a kézben járt a -> permakultúra, azaz a természettel összhangban működő gazdálkodási és élettér tervezési rendszer felfedezése. És ezzel együtt még sok minden más is, amit mi az önellátás kelléktárának nevezünk, ideértve nemcsak az alternatív energiákat, környezettudatos vízgazdálkodást, de az önismeretet, önfejlesztést és a tudatosodást is (-> Önellátó, zöld info).

Első lépésként Amerikában megtanultuk a szupervályog építési módszert, és itthon nekiláttunk a technológia hazai adaptálásának és megismertetésének. Ezt tesszük több mint 5 éve, miközben ki kellett dolgoznunk az alternatív megélhetési lehetőségeinket, illetve munkálkodunk azon is, hogy megteremtsük a vidéki életterünket és az ahhoz szükséges forrásokat.

Sok mindent elértünk ez alatt a dolgos időszak alatt (-> SzuperMA célok, eredmények), de számos célunknak még csak a kezdeti lépéseit tettük meg (-> Búbos Ökoház Projekt), és sok mindent csak tervezgetünk, és még nem sikerült megvalósítani. Sajnos azt is el kell ismernünk, hogy vannak olyan dolgok is, amiket valószínűleg már nem is fogunk /akarunk elérni, legalábbis úgy, ahogy eredetileg szerettünk volna. De ami még fontosabb, hogy járjuk az utunkat, és közben sok mindenre rájöttünk, ide értve a szemléletváltást és a szupervályoggal kapcsolatos tapasztalatainkat is (-> Szupervályog szemlélet).

Miért írjuk le ezt így elöljáróban, azaz miért érdemes ennek a bemutatkozó „szösszenetnek” az elolvasása, mielőtt tovább böngészed a honlapunkat?

-> Azt gondoljuk, hogy aki ebben a témában keresgél az interneten és az oldalunkra talál, annak fontos tudni, hogy kik vagyunk és mik a terveink a szupervályoggal, hogy érthető legyen, miben tudunk segíteni a technológia iránt érdeklődőknek és miben nem.

-> Mert más dolog leírni egy technológia előnyeit és hátrányait, és más dolog a saját szemünkkel-kezünkkel megtapasztalni, hogy mivel jár, ha ezzel akarunk építeni. "Azaz más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta", ahogy Morpheus mondta a Mátrixban. Leszűrtük tehát a tanulságokat, hogy (szerintünk!) hosszú távon kinek való ez a technológia, és mindaz, ami ezzel együtt jár (például egy teljesen más szemlélet elsajátítása, fenntarthatóság, környezettudatosság -> Kinek való a szupervályog és kinek nem?)

Honnan hová? Azaz hogyan tovább szupervályog?

Amikor belevágtunk a szupervályog-történetbe, a technológia összes lehetőségét lefedő, „nagyszabású” vállalkozásban gondolkodtunk az építész-stúdiótól kezdve az építőipari generálkivitelezésen keresztül az ökoépítészeti boltig. Az évek azonban azt mutatták, hogy sem mi magunk, sem a hazai vállalkozói és adókörnyezet, sem az itthon szimpatizáló emberek felkészültsége és létszáma, sőt maga a szupervályog sem alkalmas erre. Ennek számos oka van (alkalmasint egy blogbejegyzésben ki is fejtjük ezeket, mert tanulságos történet), de a lényeg, hogy ma már letettünk erről a komoly üzleti célról. Egyszerűen távol áll tőlünk és a szupervályog „természetétől” is az a fajta pénzügyi és direkt marketing szemlélet, ami ehhez kellene. Jelenleg alapvetően az a célunk, hogy mi magunk elsajátítsuk az „önellátás kelléktárát”, és a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni a tudásunkat, azaz megteremtsük a megfelelő feltételeket. A megélhetés mellett ez köti le minden időnket és forrásunkat. Tapasztalataink megosztása − a szupervályog, a permakultúra és minden, ami a (környezet)tudatossághoz tartozik − egyelőre afféle hobbi, vagyis inkább küldetés, amit a szívügyünknek érzünk. Ezért − korlátozott lehetőségeinkhez mérten − szeretnénk a tudásunkat és a tapasztalatainkat másokkal is megosztani.

MIBEN TUDUNK tehát SEGÍTENI?

Miért van létjogosultsága, hogy a szupervályoggal (és a permakultúrával, illetve az önellátás kelléktárának többi elemével) kapcsolatban is hozzánk fordulj, és milyen formában tudod ezt megtenni?

 A részleteket lásd -> Miben segíthetünk?