Gyakorlati tanfolyam

Régóta vágysz rá, hogy megtapasztald, hogyan kell építeni a szupervályog-technológiával? Ha nincs lehetőséged eljönni a teljes, hatnapos SzuperMA - szupervályog, ökoépítészet és permakultúrás élettér tervezés tanfolyamunkra, íme a lehetőség. A gyakorlati tanfolyam során az épülő SzuperMA bemutató és oktató területen épülő mintaépítmények - nyári konyha és zuhanyozó, tároló kupola, lépcső, szupervályog kerti pihenő-meditálóhely, kerti tavacska, támfal stb. építésében vehetsz részt a „falazástól” a kupolaépítésen keresztül a tapasztásig.

Részvételi feltételek, jelentkezés

A gyakorlati képzést azoknak rendezzük, akik nem tudnak részt venni a hatnapos tanfolyamon, de szeretnék elsajátítani a szupervályog-technológia gyakorlati tudnivalóit, fogásait, és vállalják, hogy az elméleti részből önállóan felszülnek a tanfolyamra. A gyakorlati képzésen résztvevőknek ugyanazt a gyakorlati tudást adjuk át, amit a "nagytanfolyam" résztvevőinek, így fontos, hogy a megfelelő elméleti alappal rendelkezzenek.

Három és fél napos (csütörtök délutántól vasárnapig)

 SZUPERMIDI TANFOLYAM - SZUPERVÁLYOG GYAKORLAT 

2019.tavasz

  A tanfolyamot kellő számú érdeklődő esetén tartjuk meg. Kérjük, jelezd előre részvételi szándékodat!  

A tanfolyam részleteit lásd alább. 

Kinek szól a tanfolyam?

Munkacsoportunk csak a Búbos Ökoház Közösségi Finanszírozási Projekt

támogatói számára tud tanfolyamot tartani. Ennek részleteit és a jelentkezés módját lásd -> ITT.

A GYAKORLATI TANFOLYAM RÉSZTVEVŐITŐL TEHÁT A KÖVETKEZŐKET KÉRJÜK:

1) Az oldal alján letölthető regisztrációs lapot küldjed vissza.

2) A CD árának befizetését követően postán megküldjük a tanfolyam írásos anyagát: A szupervályog építés alapjai c. könyvet Cd-n

3) A tankönyvben található elméleti alapokat tanulmányozd át, azaz otthon készülj fel a gyakorlati képzésre.

Az utolsó pillanatban találtál rá erre a lehetőségre, és már nincsen idő, hogy kiküldjük előre a tananyagot?

Sebaj! Gyere Héregre a tanfolyamot megelőző este, és a Sport Vendéglő kellemes környezetében másnap délutánig

(ha nem is teljes mélységében, de) fel tudsz készülni a leglényegesebb tudnivalókból.

Az idő rövidsége miatt telefonon jelentkezz: 30/250-1216.

A háromnapos gyakorlatot megelőző fél napot arra szánjuk, hogy az elméleti alapok leglényegesebb pontjait átbeszéljük, az esetleges kérdésekre válaszoljunk, és az elméleti tanfolyam zárótesztjének a kitöltésével a résztvevők felkészültségét ellenőrizzük. Ennek célja elsősorban a gyakorlat hatékonyságának biztosítása, hogy minden résztvevő komolyan vegye az előre készülést, és ne fordulhasson elő, hogy egy készületlen résztvevő hátráltatja a többieket.

FONTOS:

1) A házépítés és számos egyéb épület építése bejelentés köteles tevékenység. Ugyan építési engedélyre és a megfelelő szakhatósági engedélyekre az új, 2016-os jogszabályoknak megfelelően csak a 300 m2-nél nagyobb lakóházak esetében van szükség, de a kivitelezéshez továbbra is szükség van felelős műszaki vezetőre, és az építési E-napló vezetését is lebonyolító kivitelezőre. Ez a szupervályog-építésre is vonatkozik.

A szupervályog tanfolyamnak természetesen nem lehet célja a megfelelő szakvégzettséget igénylő, többéves szakképzésekhez kötött tevékenységek oktatása. A tanfolyam elsősorban a szupervályog-építés fortélyait mutatja be. Az általános szakipari témákkal és technikákkal kapcsolatban, mint pl. alapozás, víz- és hőszigetelés, tetőfedés, gépészet stb. csak a szupervályog-építésre vonatkozó speciális szempontokra térünk ki az elméleti tanfolyam keretében. Részleteket l. a hatnapos tanfolyamnál.

2) Az építési tanfolyamon az elméleti alapok átadásával párhuzamosan a gyakorlati kivitelezést is bemutatjuk egy konkrét építmény építésén modellezve a munkafázisokat. Ez több órás/egész napos, szabad levegőn végzett komoly fizikai munkával jár, amelyhez megfelelő erőnlét és egészségi állapot szükséges. Bár ki-ki egyéni lehetőségeihez mérten csak annyira vesz részt a fizikai munkában, amennyire jónak látja, a tudás elsajátítása akkor lesz megfelelő, ha minél inkább kipróbálják a résztvevők a gyakorlati, kétkezi kivitelezést is. Ennek ellenére bátorítjuk a résztvételt kortól és nemtől függetlenül, mert az alapokat bárki el tudja sajátítani, és az építkezés során mindenki meg tudja találni a saját adottságaihoz, képességeihez megfelelő részfeladatokat.

Helyszín, résztvevők száma, mit foglal magában a tanfolyam?

A tanfolyam helyszíne: 

Szivárvány Falu, Héreg

(Budapesttől 59, Tatabányától 19 km-re)

Részvevők száma: max. 9 fő

A képzés megfelelő számú jelentkező (min. 4 fő) esetén indul!

A részvétel magában foglalja  

- fél napos az elméleti képzést (csütörtök délután 14.00 órától);

- a hatnapos "nagytanfolyam" három napos gyakorlati részét;

- a tanfolyam írásos anyagát CD-n (A szupervályog építés alapjai c. könyv)

Étkezés és szállás

A tanfolyam nem foglalja magában az étkezést és a szállást.

Étkezési és szálláslehetőség Héregen a Sport Vendéglőben (70/321-3757) van.